GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Slow Christmas...

Здраве

Интересно

Интересно

Slow Christmas

Slow Christmas

Slow Christmas е празник, в който вдъхваме живот на забравените традиции или създаваме нови такива, но по-важно от всичко: даваме си право да усетим истинския дух и смисъл на празника и да му се насладим!

Slow Christmas е опит да забавим препускащото време, да го разтеглим в шепите си като мека бабина вълна, да го пресучем, да го увием около коледарска дряновица, да го омесим като празничен кравай, да го преточим като младо вино, да го раздадем щедро на близките си хора, за които то все не достига!

Slow Christmas е предизвикателство! Предизвикателство да не харчим пари за коледни клишета, а да подаряваме нещо много по-ценно – да раздаваме време.

Тази година погледнете света през очите на вашите деца. Свалете от тавана старите чупливи играчки от вашето детство и заедно украсете коледното дърво. Разкажете им вашите коледни истории. Изпечете заедно коледни курабийки, а после сред аромата на кафява захар, джинджифил и меласа, изгледайте заедно някой коледен филм, гушнати под меко одеало.

Тази година подарете време на възрастните си родители или други близки, с които общувате предимно по телефона. Време, в което да ги попитате как са, но не за протокола, а истински и от сърце. Време, в което да ги изслушате и наистина да ги чуете. Да ги прегърнете. Да им благодарите! И просто да поседите заедно в тишината, загледани в пламъка на коледните свещи.

Тази година подарете на любимия си човек онова, което най-много ще го зарадва – време с вас. Време, в което сте изцяло отдадени един на друг. Време, в което се прегръщате, докосвате, шепнете нежни думи, слушате коледна музика, гледате коледни филми, пиете чай от порцеланови чаши с изрисувани по тях снежинки, разхождате се вкъщи по пижами и меки домашни пантофи, не бързате за никъде, не си вдигате телефона, не си проверявате служебния имейл. Просто присъствате един за друг.

Тази година отделете време, за да приготвите за най-близките си приятели домашни подаръци – изрисувана на ръка картичка, декупаж върху чаша, домашни курабийки, красива торбичка с подбрани от вас коледни подправки или чай. Или директно им подарете време, като предложите да вземете за час-два малкото им детенце у дома, за да отидат на кино или просто да прекарат малко време сами.

Тази Коледа пригответе истинска домашна коледна трапеза. Месете обреден хляб и му вдъхнете душа. Напълнете изсушени чушки с дълго къкрил на бавен огън боб. Завийте зелеви сърми. Напишете сами късмети за коледната баница. Пригответе 5 или дори само 3 неща, но ги направете с любов. Храната, приготвена с любов, храни не само тялото – тя докосва душата!

На тази коледна трапеза се хранете б-а-в-н-о! Усетете вкуса на всяка на хапка, мислено проследете пътя й до вашата празнична трапеза. И благодарете на природата за изобилието, за благословията, затова че сте тук и сега, обградени от любимите си хора, изпълнени с любов и светлина.

Тази Коледа създайте своите празнични ритуали. Те може да не са като тези на предците ни, но е по-важно да отразяват истинския дух на Коледа – уважение към храната и изобилието на трапезата и в живота ни, любов към семейството и близките хора, състрадателност и и човечност, благодарност към природата и Вселената.

Весела Бавна Коледа!


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане