GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Еко тенденции / Kак да разберем за какво и кой кристал може да ни ...

Любопитно

Еко тенденции

Еко тенденции

Kак да разберем за какво и кой кристал може да ни помогне в точния момент?

1 2

Розалия, какво всъщност представлява кристалотерапията?

Мога да кажа, че кристалите са като енергийна храна, която е способна да влияе чрез високите си вибрации на всички нива на човешките същества и би могла да ги извиси и да подобри състоянието им.

Структурата на всеки кристал се характеризира с физически свойства и химически съединения, а нас ни интересуват кристалите, които имат правилния строеж и вътрешна геометрия, за да се генерира енергията, която е необходима за нашето тяло. И е много важно да знаем как да взаимодействаме с тази енергия и да познаваме принципите на лечението и „енергийното хранене“ чрез кристали. Всеки кристал е с определена формула, изхождаща от два основни показателя: поглъщане на енергия отвън и преработката й отвътре.

По какъв начин всъщност кристалите могат да ни лекуват?

Когато получаваме кристална енергия, ние трансформираме своята енергия. Ако хората наблюдават кристалите като инструмент и метод на лечение или като елемент, който може да им помогне в живота, може да открие много техни свойства и най-вече силата, с която те могат да въздействат чрез тяхната структура, цвят и свойства.  Кристалът е концентрирана цветна енергия в определена геометрическа форма. Например, когато ние имаме проблеми с първа чакра и не ни достига достатъчно червена цветна енергия, огненият ахат може да се свърже с вибрациите на тази чакра и да отдаде необходимата енергия, за да може тя отново да започне да се завихри и да работи в нормалния си ритъм. Това е само едно от свойствата на кристалите, ако ги разглеждаме като цветна светлина в геометрически модел. Ако започнем да ги използваме като източници на информация или комбинации, има много други методи.

Кои са другите основни функции на чакрите, освен тези на осма и девета. Как определят нашата същност?

Основно първа чакра отговаря за нашето физическо тяло, енергията, силата, активността и амбицията. Втора за връзките ни с околния свят, талантите и взаимодействието ни с другите. Трета – успеха и излъчването, магнетизма. Четвърта – как отдаваме на света, как израстваме и споделяме. Пета – как приемаме и как комуникираме, в хармония ли сме. Шеста внася яснотата кои сме ние, интуитивността, космическите разбирания. Седмата отговаря за връзката с по-висши нива и разбира се, за способността за управление. Ние споменаваме в работата с кристалите най-много нашите основни чакри, заедно с осмата чакра и деветата чакра, които са разположени над главата и са отговорни за новото време на нашето духовно пробуждане, пречистване и свързване с мъдростта на Вселената. А съответно оттам се ражда състраданието и безусловната любов.

Кои са камъните, които подпомагат и регулират различните чакри?

Основно има група от 7-12 кристала, които структурно могат да ни трансформират. Но са изключително много, като например на първа чакра е подходящ черен турмалин, червен гранат на втора, тигрово око, карнеол, за трета - цитрин, за четвърта - малахит и перидот , за пета - тюркоаз или син калцедон, шеста - лапис лазули, седма - аметист, осма - лунен камък, девета - розов опал. Но е изключително важно, когато човек реши да използва камъните, да знае как да ги пречисти, да се свърже с енергията им, да ги програмира, да ги посвети и да ги зареди. Освен това къде да ги постави и как да ги използва.

А има ли камъни, или съчетание от камъни, които могат да влияят върху няколко чакри? И как да изберем камъните, от които имаме нужда в даден момент?

Много хора ме питат как да си изберат най-подходящия камък. За мен човек трябва да  да види кристала и ако го привлича и се получи контакт, това ще е неговият камък. Никой не може да каже кой минерал ти е най-необходим.

При нас идват хора и казват: „На мен ми казаха да си взема тюркоаз”, а всъщност клиентът си харесва черен ахат. В такъв случей най-добре е да се слуша интуицията или сърцето, тъй като човек, във всеки един етап от живота, си е готов за различен вид енергия и има нужда от различен вид вибрация.

Изключително важно е хората да разбират, че това, което ги привлича вътрешно, тяхната интуиция е техният самолечител. Но все пак, един от многофункционалните камъни е лабрадоритът. Той може да повлияе на всички чакри и освен това има изключително силно защитно действие и предпазва от всякакви външни влияния.

А има ли камъни, които влияят положително върху абсолютно всички чакри едновременно?

Да, това за мен са рубинът, кехлибарът, перлата и разбира се, цветният турмалин, който се проявява във всички цветове на дъгата. Има и много други, но тези са най-познати на обществото.

А как се зарежда даден кристал с положителна енергия?

Има много методи за зареждането им – чрез инструменти като пеещи купи или тинг ша, с пендулум (махало), със силно намерение и твърдения с мантри, визуализация. По тази тема организирам женски ретрит през януари на о. Бали – кристалотерапия, медитация, практики за трансформиране на енергията, техники за зареждане с енергия. Кристалите, които ще използвам, са основно рубин, розов кварц, турмалин, зелен джейд и планински кристал.

Може ли човек да прочисти и зареди камъните си сам вкъщи? Как?

Необходимо е човек да внимава и да познава добре камъните. Повечето хора казват: „Ще сложа някой камък във вода, в сол, ще го сложа на лунна светлина и камъкът ще е изчистен”. Но голяма част от камъните, с които работим, ако се сложат във вода и сол и се оставят една нощ на лунна светлина – ще побелеят. Това се случва много често с малахита, може да се случи и с определен вид тюркоаз. Аз лично не препоръчвам този тип пречистване, освен ако не става въпрос за обикновен планински кристал или за турмалин, както и някои други кристали. Всички останали камъни могат да бъдат зареждани чрез мисъл, чрез определени знаци, с които се рисуват, чрез пееща купа, чрез звук, лазарен кристал и др.

Ако човек няма никакви условия или инструменти вкъщи, просто използвайки един знак, силата на мисълта и бялата светлина, може много по-лесно да пречисти камъка. За обикновен планински кристал е добре да се използва вода с морска сол и една нощ да се държи на лунна светлина. Много хора използват слънчева светлина за зареждане на кристалите, но ако сложите българския аметист на слънчева светлина, той може да избелее и да стане почти прозрачен. Ние използваме много методи, включително са разработени методи, чрез които, независимо от прехода, който прави камъкът (както в случая от Бали до България), да запази заряда си.

 
Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане