GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Kак да изпълним максимата „Здрав дух в здраво тяло...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Kак да изпълним максимата „Здрав дух в здраво тяло”

Kак да изпълним максимата „Здрав дух в здраво тяло”

Ще ви представим една от най-новите и успешни практики в това отношение - комплексната мануална терапия. Тя съчетава в себе си най-ефективните и мощни, но и най-успокояващите и меки техники, в един завършен терапевтичен процес. Специалистите по комплексна мануална терапия съчетават в един терапевтичен букет, техники от изтока и запада, от стари и нови времена, за да постигнат оптимален ефект върху пациента, като в хода на самата терапия решават на кой от методите да наблегнат, за да получат максимален ефект.

Целта на комплексната мануална терапия е да се възвърне хармонията между тяло, психика, душа и дух, от чиято хармония зависи неговото щастливо съществуване. Индивидуалният подход гарантира, че конкретните проблеми не само ще се диагностицират, но и ще се работи за тяхното отстраняване.

Засега специалистите, които практикуват този вид терапия, са изключително малко. Това е така, поради факта, че за да се напаснат толкова много техники, от които да се извади тяхната есенция, за да се прилагат със строго индивидуален подход, са нужни много знания и опит в различни области  –  китайска медицина, кинезитерапия, анатомия, енергийни терапии, йога и др.

Хората често не обръщат внимание на така наречените „дребни” проблеми – схващания на врата, болки в кръста и гърба. Те се появяват, но докато решим да потърсим лекарска помощ - изчезват. Затова такива състояния, които са предизвикали микро травми, остават нелекувани, а с годините се задълбочават. Тялото се разбалансира, вече не е така симетрично, а наруши ли се веднъж симетрията, проблемите започват да се сипят като дъжд.

Няма човек, който да не е изпитвал подобни страдания, дори и кратковременни. Но колко са тези, които отиват при специалист и се грижат превантивно за своето здраве? За щастие все повече стават хората, които знаят, че храната и правилният начин на живот, умерените физически упражнения и правилното телодържание, могат да ни дарят с дълъг и най-вече щастлив, лишен от болка и страдание живот.

Комплексната мануална терапия, освен лечение на проблеми, свързани с механиката на тялото при деца и възрастни, предоставя и прочистване на старата и застояла енергия с нова. Много хора, преминали през нейния терапевтичен ефект, споделят, че се чувстват възродени и пречистени.

Терапията е подходяща за хора, подложени на постоянен стрес, които непрекъснато седят, или са лишени от простор, чист въздух и естествена светлина. Много добри резултати се постигат и при хора, които използват във всекидневието си стандартни и еднотипни движения.

Поддържането на тялото в оптимална кондиция е гаранция за оптимално здраве и добро настроение. Мануална терапия - Мануалната терапия е алтерантивен метод за лечение на проблеми с гръбначния стълб и ставите, за поддържане на добра здравословна форма. При мануалната терапия, терапевтът ви лекува с наместване и притискане на гръбнака и крайниците. Също така се прилага върху всички мускулни групи на тялото, които по някаква причина страдат от слаб приток на кръв и лимфа. С помощта на тази терапия се освобождават и прищипаните нерви.

Една процедура по комплексната мануална терапия включва:

Кинезетерапия – Целта на тази терапия е да въздейства върху мускулите и ставите, да възвърне пълния обем на движение, при това без болка, с лекуване на причината, а не на симптома. Възпитава в равновесие и поддържа качествата издържилвост, пъргавина, гъвкавост. Изследват се позата, стойката, грешните двигателни навици - подвижността на гръбнака, обема на движенията и мускулната сила. Правят се препоръки за тяхното овладяване и се показват упражнения за поддържане на правилна стойка и кондиция.

Китайски успокояващ масаж на глава - Това е процедура на релаксиращ масаж, при който чрез чрез акупресура на различни енергийни точки, се намалява напрежението. Масажът оказва неоценим ефект при напрежение в главата от стрес, преумора, простуда, високо кръвно налягане, мигренозни болки, проблеми в шийния отдел на гръбначния стълб, проблеми с очите, зъбите, ушите.

Рефлексотерапия -  При тази терапия, чрез третиране на определени зони на повърхността на тялото, се оказва въздействие върху различни вътрешни органи и структури, които обикновено са далеч от мястото на въздействие. Рефлексотерапията подготвя тъканите в отделните зони да се отпуснат и да поемат по-добре мануалното въздействие за възвръщане на нервно-мускулната проводимост.

Боуен терапия - Лечението включва много леки движения, приложени на точно определени точки върху тялото, със значителни паузи или почивки между всяка от сериите от движения. Има изключително силен и релаксиращ ефект върху цялото тяло.

Рейки - Когато получаваме Рейки, енергията стимулира духа и тялото ни, в посока Баланс и Хармония. Когато сме щастливи, спокойни, здрави, обичаме и се развиваме, тогава имаме Баланс. Всяко състояние, различно от това, означава, че сме излезли от линията на Баланса и че някъде имаме недостиг на енергия. Чрез използване на аюрведични методи, се прочистват енергийните канали и центрове и се зареждат с чиста енергия.

Ерготерапията – Това е завършващият етап от рехабилитацията. Ерготерапията открива грешните био-механични движения при битовите движения и цели възвръщане на равновесието. Тази терапия спомага за преодоляване на натрупания в тялото дефицит, като  се постига придвижване в посока на хармонизиране.

При необходимост се включват и други видове техники – Юмейхо терапия, Шиацу, мекотъканна мобилизация по системата наТерие и други


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане