GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Възобновяеми енергийни източници / IKEA иска да е „енергийно независима“ до 2020 г....

Бизнес

Възобновяеми енергийни източници

Възобновяеми енергийни източници

IKEA иска да е „енергийно независима“ до 2020 г.

IKEA иска да е „енергийно независима“ до 2020 г.

Разбира се, все още имат много да работят в тази посока. Тепърва трябва да се уверят, че материалите в техните продукти са добивани устойчиво, че имат страхотни условия на труд, че с премахнати всички токсини от тяхната верига за доставки и т.н. Но със сигурност техноте стъпки са в правилната посока.

Най-голямата от тях е неотдавнашното изявление, че IKEA ще инвестира 600 000 000 евро в енергия от възобновяеми източници през следващите 5 години. Крайната цел е дружеството да бъде „енергийно независимо“ до 2020 г. Това означава да произвеждат толкова чиста енергия, колкото употребяват в своите сгради.

Плановете на компанията очевидно показват предпочитание към вятърната енергия. В Чикаго компанията има 98 MW инсталация за електричество от вятъра, а от 600-те милиона евро инвестиция, обявена за следващите 5 години, около 500 млн. ще отидат за още вятърна енергия. Само 100 млн. ще се вложат в слънчева енергия.

Това, разбира се, че значи, че имат нещо против слънчевата енергия. Компанията вече е инсталирала около 700 000 слънчеви панела върху своите сгради по света. Може би просто вече са изчерпали наличното свободно покривно пространство? Във всеки случай досегашните инвестиции на фирмата са й помогнали да стане 70% енергийно независима, така че новите инвестиции само ще помогнат да се приключи мащабният проект.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане