GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Възобновяеми енергийни източници / CO2 удари рекордно високи нива за 30-ти пореден пъ...

Бизнес

Възобновяеми енергийни източници

Възобновяеми енергийни източници

CO2 удари рекордно високи нива за 30-ти пореден път

CO2 удари рекордно високи нива за 30-ти пореден път

Това обяви в понеделник Световната метеорологична организация. 

„Всяка година ние казваме, че времето изтича. Разберете, че трябва да действаме сега, за да намалим емисиите на парникови газове, ако искаме да имаме шанс да удържим увеличението на температурите до управляеми нива“, каза генералният секретар на СМО Мишел Жаро.

Емисиите на парникови газове идват главно от изгарянето на изкопаеми горива и от селското стопанство, производството на цимент и обезлесяването. Призивът на Жаро светът да предприеме радикалним ерки идва седмици преди преговарящите от над 190 държави да се съберат в Париж, за да се опитат да постигнат ново глобално споразумение за климата.

Данните на СМО, която е агенция на ООН, показват нива на въглероден двуокис – основният парников газ – стремително изкачващи се към нивото на 400 частици на милион (ppm). Това е най-високото ниво, регистрирано някога, откакто изобщо има достоверни записи от 1984 г. насам.

Нивата на въглероден диоксид се движеха средно около 397.7 ррм през 2014 г., но за кратко преминаха прага от 400 ррм в северното полукълбо в началото на 2014 г., а после отново – в световен мащаб – в началото на 2015.

Скоро 400 ррм ще бъде постоянната реалност, каза Жаро.

„Това означава по-високи глобални температури, повече екстремни метеорологични явления като горещи вълни и наводнения, топене на ледовете, покачване на морското равнище и повишена киселинност на океаните. Това се случва в момента и ние навлизаме в непознати води с плашещо висока скорост.”

Нива на другите два много мощни парниковите газове – метана и азотния окис – също продължиха да се покачват с неотслабващ годишен ръст през 2014 г., достигайки 1,833 части на милиард (ррв) и 327,1 ррв. И двата са нараснали с най-бързия темп спрямо цялото десетилетие.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане