GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Еко технологии / Apple и дългият път на една еко-трансформация...

Бизнес

Еко технологии

Еко технологии

Apple и дългият път на една еко-трансформация

Apple и дългият път на една еко-трансформация

И ако първото все пак впечатлява някого, второто звучи толкова обичайно и тривиално, колкото и анонса на поредната версия на посредствен счетоводен софтуер.

Колко ли хора обаче ще си спомнят колко дълъг път извървя „ябълката“ към своята у

 

Само преди две години обаче Apple изобщо не изглеждаше като фирма с каквито и да е “еко” настроения. “Apple … е сред най-големите ИТ компании. Но за съжаление само мръсни въглища посрещат енергийните потребности на центровете за данни на Apple”, писа по това време Грийнпийс в блога си.

 

Тогава бе публикуван прословутият доклад “Колко чист е облакът Ви”, насочен към хай-тек бранша. В него Грийнпийс не спести острите си нападки към Apple заради това, че “използва мръсна енергия”. 

 

Дори когато “ябълката” обяви, че ще захранва свои центрове със соларна енергия, еколозите останаха свръх-скептични и изразиха публично недоверието си към това обещание. Че не казва нищо конкретно за възобновяемата енергия, не разкрива нещо за ВЕИ спецификациите на своите съоръжения, няма “ясна пътна карта” и политика за развитието на възобновяемета енергия – това бяха констатациите на еколозите.

 

Може би затова беше изненадващо да видим компанията да се вписва в еко-рейтинга на зелените производители на електроника през ноември същата година. При това Apple се нареди на шеста позиция.

 

Оттогава досега “ябълката” редовно влиза в заглавията с еко-решения: строи соларни ферми и купува ток от вятърни паркове, инвестира в устойчиво строителство, пести вода… Само за две години от най-неекологичнта ИТ фирма тя стана емблематичен пример за ИТ корпорация, която залага на устойчивостта. Заедно с Google тя е същински мост между света на информационните технологии и зелените технологии – двете най-бързо развиващи се технологични индустрии.

 

Не, не съм заклет любител на Apple и дори не ползвам тяхните продукти; но не мога да не призная, че такъв скоростен обрат, такава рязка и бърза промяна в репутацията е достойна за възхищение и заслужава адмирациите на останалите големи имена в бранша. И за колко кратко време?!

 


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане