GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Супер храни / 7 най-полезни храни през зимния сезон...

Вкусно

Супер храни

Супер храни

7 най-полезни храни през зимния сезон

7 най-полезни храни през зимния сезон

През зимните месеци е налице и дефицит на витамини. Витамин Д, който се бори срещу липсата на калций, се доставя от рибата, яйцата и млечните продукти и се синтезира от кожата ни под действието на слънчевите лъчи. Витамин А е отговорен за подсилването на естествената защита на тялото и увеличава резистентността срещу респираторни инфекции. Този витамин се намира в множество продукти: моркови, зелени зеленчуци, екзотични плодове. Прочутият витамин С се намира се в множество плодове – киви, цитруси, чесън и праз лук.

Предлагаме ви топ 7 достъпни зимни храни с неподозирани ползи за здравето:

1. Червено цвекло

Истинска витаминна бомба, която се бори с почти всички заболявания. В 100 г цвекло се съдържат 44 калории, средно 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. Наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий ускорява процесите на обмяна на веществата в организма. Хлорофилът е неотменна съставка в менюто на страдащите от анемия. Въпреки наличието на захари, червеното цвекло е полезно и за диабетици – подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините.

2. Тиквата и семките й

Тиквата съдържа голямо количество пектин, който помага за изчистване на дебелото черво и намалява нивото на холестерола. Тя е много полезна при възстановяване на организма след прекарани тежки заболявания. Поради ниската си калоричност (около 17 калории в 100 г), се препоръчва на хора с наднормено тегло, а диабетиците могат да приемат по 500 г варена или 300 г печена тиква дневно.

3. Кестени

Кестените стимулират мозъка, съдържат много протеини и мастни киселини, които помагат за нормалното функциониране на мозъка и сърдечносъдовата система. Според някои проучвания повишената консумация на тези вещества подобрява мисловния процес и нормализира цялата нервна система.

4.  Шипка

Шипката е шампион по съдържание на витамин С (от 400 до 2000 мг на 100 г сушени плодове) и източник на витамин  Р или така наречения С-комплекс. Това са веществата рутин, биофлавоноиди, хесперидин и цитрин, предпазващи витамин С, процесът на окисление го унищожава. Приемаме малко него, защото е чувствителен към въздуха. Заедно с витамин Р обаче, той става устойчив и укрепват капилярите, повишават защитните сили на организма и предпазват от лесната поява на синини.

5.  Чесън

Това е естествен антибиотик, който заслужава специално внимание. Въпреки лошия дъх, това лечебно растение съдържа алицин и тиосулфат – най-силните съставки, помагащи в предпазването на организма от инфекции и в борбата с тях.

6.  Черен бъз

През зимните дни извлекът от плодовете на бъза действа общо укрепващо на организма, подкрепяйки имунната и кръвотворната система. Много добре влияе при простуда, хрема, ангина, кашлица, също така при невралгии,  повлиява благотворно отделителната система. Богатството на антоцианови съединения, пектин и целулоза обуславя силния му антиоксидантен ефект и ролята му в извличането на тежки метали и радиоактивни изотопи от организма. Чудодейните черни плодчета са едно от най-добрите природни средства при лечение на анемии.

7. Райска ябълка

Тя съчетава в себе си полезните свойства на зеленчуците и наситената сладост на плодовете. Освен витамин С и фибри, в нея се съдържат много калий и магнезий, които са полезни за сърцето, каротин – за очите, и ликопен – най-силният природен борец срещу рака. Може да се използва и като подправка на салатата от маруля и като пюре към месно рагу. Най-интересни са млечните шейкове с райска ябълка. Но само с помощта на млякото организмът ще може да усвои пълноценно съдържащите се в райската ябълка каротини.


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане