GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Наръчник за родители / 6 навика за поддръжка на истински чист дом...

Любопитно

Наръчник за родители

Наръчник за родители

6 навика за поддръжка на истински чист дом

6 навика за поддръжка на истински чист дом

Известната поговорка "Не оставяй днешната работа за утре" не е така вярна за нищо друго, както за домашната работа. Вместо да оставяме малките задачи да се натрупват постепенно, ето 6-те прости съвета, които дава авторката на книгата “Homekeeping Handbook” Марта Стюарт.

 1. Оправяйте леглото

 

Подреденото и спретнато легло дава тон на цялостното усещане за стаята. Изпъвайте, покривайте и аранжирайте леглото всяка сутрин, за да създадете настроение и подреденост у дома.

2. Управлявайте дрънкулките

 

В идеално подредения дом, всяка дрънкулка има точно определено място. Направете свой ежедневен ритуал "сканирането" на всяка стая за елементи, които не се намират там, където трябва да бъдат, и ги премествайте на определението им места. Ако го правите ежедневно, ще ви бъде много по-лесно да се справите с тях, отколкото ако ги оставите да се натрупат.

 3. Разпределяйте бумагите

 

Много е лесно, прибирайки се вкъщи, да внесем и оставим на масата съдържанието на пощенската кутия. Там може да има важни писма или сметки, наред с всевъзможни рекламни брошури. Ако не се прочетат веднага, те започват да се натрупват в нестройни купчини, където сме склонни да сложим още непрочетени списания, стари вестници и т.н. За да не ви задръстват бумагите, ежедневно ги сортирайте и рециклирайте излишните.

 4. Почиствайте, още докато готвите

 

Поддържайте вашата кухня като професионална, като измивате съдовете, които ползвате за готвене, веднага след като ги употребите. В противен случай след приготвянето на всяко ядене да ви остава пълна мивка с неизмити чинии.

 5. Избърсвайте петната веднага до пълно отстраняване

Много по-лесно е да почистите нещо, което сте разлели, веднага (например сос или мазнина). Слето това субстанцията се втвърдява и прониква под повърхността на плота, така че не само почистването ѝ става по-трудно, но и почти гарантирано остава трайно петно.

 6. Бършете кухненския под

 

Предодвратете събирането на песъчинки и мръсотия по пода с ежедневно минаване с парцал. Периодичното седмично измиване ще опрости тези занимания.


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане