GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / 6 домашно приготвени хербицида, които щадят земята...

Бизнес

Земеделски производители

6 домашно приготвени хербицида, които щадят земята

6 домашно приготвени хербицида, които щадят земята

Важно е да не се забравя, че само защото са “естествени” или домашно приготвени, тези хербициди не са неспособни да навредят на почвата, градината, човека. Хербицидът е „вещество, токсично за растенията“, което означава, че тези вещества могат да поразят и желаните градински растения. Ако обаче се борави разумно с тях, плевлите ще загинат, а почвите и водите няма да натрупват вредни за здравето на човека и природата химии.

Кипящ дихидроген монооксид

Този домашна хербицид е най-простият, който може да се приготви, и освен ако не се полеете с врящата вода, той е и най-безопасният за хората и за околната среда. Просто вземете голям съд и го напълнете с дихидроген монооксид (това е един префърцунен начин да се каже вода) и го сложете да заври на печката. След това го изсипете върху листата и стъблата на плевелите, които искате да унищожите. Използването вряща вода е ефективен метод за убиване на плевели на много места като тротоари или пукнатини на алеи, но може да се прилага и върху по-голяма площ. От нея не остават токсични остатъци и няма дългосрочни ефекти.

 Огън

Прилагането на директно нагряване унищожава растенията. Добро свидетелство за това са дъната на огнищата – унищожени са и растенията, и корените и семената им. „Опичането“ на земята би довело точно до това. Горелката е чудесен градински инструмент който позволява човек да третира почват с пламък и топлина директно върху плевелите – без да се подпалав цялата градина. Важно е да зсе избягва запалването на сухи сламки и треви, които биха могли да разпространят огъня.

 Натриев хлорид

Натриевият хлорид, или просто казано готварска сол, е ефективен хербицид, който има историческа известност като средство за третиране на земите на завладените народи. Тъй като солта може да има пагубен ефект при поадане в почвата, важно е тя да се прилага само директно към листата на плевелите, както и да се внимава да не проникне в почвата – особено в градината с другите, желани растения. Препоръчителният разтвор е 1 част сол на 8 части топла вода, но може да се направи и по-силен – 1 към 3.

Оцет

На път сме да направим голяма салата или чорпа – топла вода, сол, сега и оцет…. Да, оцетът „изгаря“ листата на растенията. И с него трябва да се внимава да не попада в почвата, а по-скоро да покрива надземната чат на плевелите. Белият оцет, продаван в магазините за хранителни стоки, представлява около 5% оцетна киселина, което обикновено е достатъчно силно, за да унищожи повечето плевели, но ако си намерите 20%, това ще е по-радикално решение. В този случай трябва да внимавате и да пазите кожата и очите – и да избягвате вдишването на парите.

 Сол и оцет

Друг често срещан домашно приготвен хербицид е рецептата с комбиниране на готварска сол или каменна сол с бял оцет. С това се пръскат листата на плевелните растения.

 Боракс

Бораксът (борова киселина) също може да е домашно риготвен хербицид. Добавят се 10 грама прах боракс в 2,5 литра вода, разбърква се добре и се използва пръскачка за покриване на листата на плевелите в двора. Трябва внимателно да се избягва попадането върху другите, желаните растения в градината, и да се пази от поадне в почвата.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане