GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / 6 грешки, които правим при миенето на лицето...

Здраве

Интересно

Интересно

6 грешки, които правим при миенето на лицето

6 грешки, които правим при миенето на лицето

Неспазването им може да доведе до изсушаване на кожата, загуба на здравия ѝ цвят, поява на бръчки. Ето някои от най-разпространените грешки, които можем да допуснем при миенето на лицето.

1. Прекаляваме с миенето

Прекалено често миене на лицето може да причини ранно състаряване на кожата. Трябва да мием лицето не повече от два пъти дневно. Повече е допустимо единствено преди и след фитнес, джогинг или усилена физическа работа.

2. Използваме агресивен препарат

Най-добре да обмислим замяната на сапуна - който може да лиши кожата от естествената ѝ защита - с препарат без съдържание на сапун. Това важи в особено голяма степен за хората с чувствителна кожа. Почистващи препарати със съставки, които успокояват кожата, като например зелен чай, са прекрасни за по-деликатните типове. За мазна, податлива на акне кожа може да използваме препарат за измиване със салицилова киселниа.

3. Или не ексфолираме, или ексфолираме прекалено

Използването на ексфолиант може да подобри плътността и цвета на кожата. Когато остаряваме, някои от собствените ни ензими, които ексфолират кожата, спират да бъдат ефективни. Така кожата може да започне да изглежда груба и повяхнала. Експерти препоръчват да ексфолираме кожата вечер, тъй като тогава тя е в "възстановителен режим" и произвежда нови клетки. Въпреки това, ексфолиране по-често от два пъти седмично може да раздразни кожата.

4. Не отстраняваме грима

Понякога се изкушаваме да заспим с грим, особено ако сме си легнали прекалено късно или след купон. Но това може да навреди на кожата за седмици напред, тъй като гримът затваря порите и пречи на себума (лубрикант, който овлажнява кожата и отстранява мъртвите клетки) да си свърши работата. И не трябва да забравяме да махнем грима на очите също, тъй като оставянето му може да причини инфекции и раздразнения.

5. Изплакваме с прекалено топла вода

Особено важно е да не допускаме това през зимата, тъй като сезонът предразполага кожата към изсушаване. Горещата вода изсушава кожата и затова е по-добре да мием лицето си на мивката в банята, а не под душа, тъй като тогава можем да пуснем хладка или студена вода.

6. Използваме често кърпички за лице

Кърпичките за лице са удобни, когато искаме да отстраним грима или да направим бързо почистване на изпотеното от бързане или от фитнеса лице. Но те не бива да заместват обичайния препарат за почитстване на лице. За внимателно почистване на порите, винаги трябва да ползваме препарата, с който разполагаме у дома. 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане