GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Новини / 52% от хората на земята ще живеят в недостиг на во...

Бизнес

Новини

Новини

52% от хората на земята ще живеят в недостиг на вода до 2050 г.

52% от хората на земята ще живеят в недостиг на вода до 2050 г.

Изследователи от Масачузетския технологичен институт са използвали нов софтуер за моделиране, за да изчислят способността на световните водни ресурси да отговорят на нуждите от вода през 2050 г. Нещата не изглеждат добре за повече от половината от световното население

Изследователите очакват 5 млрд. (52 на сто) от световното население, което по прогнози ще бъде 9,7 милиарда души, да живеят във водна криза към 2050 година. Те също така очакват около 1 милиард хора да живеят в области, където търсенето на вода превишва предлагането на повърхностните води. Голяма част от тези региони вече са изправени пред недостиг на вода – най-вече Индия, Северна Африка и Близкия изток.

Изменението на климата ще изиграе голяма роля за тази промяна, особено в развиващите се страни, които са по-уязвими.

„Нашето изследване подчертава значителното влияние на социално-икономическия растеж върху световните водни ресурси, потенциално влошавано от изменението на климата“, казва Адам Шьослер, помощник-директор по научните изследвания в „Съвместна програма за глобална промяна“ и водещ автор на изследването. „Очаква се развиващите се страни да се изправят най-сериозно пред тежестта на нарастващия недостиг на вода“.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане