GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Наръчник за родители / 5 неподходящи за деца храни...

Любопитно

Наръчник за родители

Наръчник за родители

5 неподходящи за деца храни

5 неподходящи за деца храни

Често в детските диети липсват най-ключовите хранителни елементи, без те дори да осъзнават какви могат да бъдат последствията от тези липси, а и не знаят как да подобрят храненето си. Ето някои предложения за храни, които децата трябва да избягват и съвети за това как да подобрим диетата им.

Масло – пълно с наситени мазнини и химически замърсители.

Чипс и пържени картофки – богати на мазнини, захари и изкуствени съставки.

Донъти и подобни печени сладки – особено когато са купени, а не домашно направени, са богати на изкуствени съставки, захари и мазнини.

Хотдог и повечето видове колбаси – богати на канцерогени.

Пушено или месо на барбекю – предизвиква високо кръвно налягане.

Важно е не просто да се избягват тези храни, а и да се ядат правилните. С настъпването на студеното време, бори ли се често детето ви с болно гърло и настинки? Защото не би трябвало. Има сигурна връзка между това с какво се храним и как се разболяваме. Може да увеличим резистентността си към болести, като направим някои промени в диетата си. Ушните инфекции, болното гърло, алергиите и дори автоимунните заболявания могат да бъдат предотвратени с правилния режим, ако е приложен навреме.

За основа на семейната диета е добре да се поставят пресните плодове и зеленчуци – сурови и готвени, зеленолистни, бобови култури, сурови ядки и пълнозърнести храни. Важно е често да участват в менюто ни суперхрани като лук, гъби, горски плодове и семена. Предпочитанията към храната се сформират в ранното детство, така че колкото по-рано започнете, толкова по-добре. Въпреки всичко обаче, никога не е прекалено късно за старт на полезните навици.

Важно е вкъщи да се държат само здравословни варианти, за да може всички да се хранят с еднакво добри храни, още по-добре е да обсъждат заедно и да се стига до колективни решения за менюто и диетата. Можете да помогнете на децата да се включат в процеса, като помагат за приготвянето или избирането на храната, а семейното хранене ще направи преживяването още по-хубаво. Внимавайте и никога не награждавайте добро поведение с нездравословна храна. И най-важното винаги при изграждането на навици у децата ви – бъдете добър пример! 


Масло, алергиите, пресните плодове, навици

Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане