GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Знаете ли, че? / 5 начина за използване на слънчевата енергия в еже...

Любопитно

Знаете ли, че?

Знаете ли, че?

5 начина за използване на слънчевата енергия в ежедневието

5 начина за използване на слънчевата енергия в ежедневието

В съвременния начин на живот сме спрели да разчитаме на слънцето да свърши за нас неща, които нашите предци, без да се замислят, са използвали и са живели по начин, много по-малко застрашителен за природата от наши дни. Може би е време да се замислим отново колко е голяма силата му и в колко много ежедневни дейности можем да разчитаме на него.

 

1. Да изсушим дрехите си

Най-малкото, за което можем да използваме слънчевата светлина, е да изсуши дрехите ни, вместо да използваме сушилня, която хаби електричество.

 

2. Да отгледаме храната си

Само с малко почва и слънчева светлина можем да отгледаме домати, чушки, ябълки, малини и какви ли още не плодове и зеленчуци. Ако направим оранжерия, която съхранява и използва слънчевата топлина върху земята или бетона можем да отгледаме храна дори през зимата.

 

3. Да стоплим водата си

Седемдесет милиона китайски домакинства използват слънчевата светлина, за да стоплят вода за миене и къпане, така че какво ни пречи да опитаме? Слънцето може да осигури 100% от топлата вода през лятото и 40% - през зимата.

 

4. Да генерираме електричество

Не след дълго много покриви ще са покрити със соларни панели. Те стават по-евтини и спестяват големи суми за електричество.

 

5. Да затоплим и осветим дома си

Когато архитектурните дизайни създават пасивни соларни домове, те извличат максималното от слънчевата светлина, като слагат прозорците с южно изложение, увеличават изолацията от север и правят джобове за съхранение на слънчевата топлина. Тези мерки могат да намалят разходите за отопление с до 50%. Освен това така домовете са светли по-дълго време, което ни излага за по-кратко време през деня на изкуствено осветление.


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане