GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Дестинации / 5 варианта за зелен туризъм...

Дестинации

Еко дестинации

5 варианта за зелен туризъм

5 варианта за зелен туризъм

Дали не е възможно едновременно да се наслаждаваме на нови откритияи да не вредим толкова много на природата? Ето няколко зелени начина да разширим кръгозора си:

Доброволчество

Можем да комбинираме страстта си към пътешествия с филантропията, като вземем участие в набиращото все повече поддръжници "туристическо доброволчество". Идеята е да допринесем - по много осезаем начин - към общността, дивия живот или околната среда на мястото, което посещаваме. Възможностите са безкрайни. Помощ за защитата на морските костенурки в Коста Рика, изучаване на климатичните промени в Антарктика, доброволчески програми в Африка. Сдобиваме се с нови гледни точки към света и правим нещо за другите - гарантирана рецепта за удовлетворителен живот.

Къмпинг

Сдобиването с палатка е чудесен начин да посетим трудно достъпни места, да изхарчим по-малко пари и да бъдем далеч от претрупаните туристически курорти. Като бонус можем да се отдадем на каякинг, дълги разходки и плуване, които са не само здравословни, но и въглеродно неутрални занимания.  

Органична ферма

Много органични ферми в света предлагат възможност за доброволческа работа, срещу стая, храна и сдобиване с опит във фермерските дела. Организации като WWOOF  движат подобни проекти в повече от 50 страни в света.

Приключенски туризъм

Понякога освен да посетим нови места, ни се иска да преживеем приключения, а и да се поизпотим. Ако искаме да катерим планини или пък да се гмуркаме, приключенският туризъм може да сбъдне всичките ни мечти. Известни още от древността са и маршрутите за религиозните поклонения, като прочутия път през Северна Испания, наричан Камино, до Сантяго де Компостела. Ел Камино започва във Франция, изкачва Пиренеите и върви от изток на запад по тях през цяла Северна Испания, докато стигне до изящната и прочута катедрала "Сантяго де Компостела", където се твърди, че са погребани останките на свети Яков Зеведеев. Самият път е около 800 километра, които се извървяват пеша от различните поклонници и може да се мине пеша, с велосипед или на кон.

Проучване на околността

Понякога няма нужда да отидем далеч, за да се отдадем на ново интересно преживяване. Открития и удоволствия можем да открием и в околността, ако решим да отидем на фермерски пазар, органичен ресторант, близко езеро или водопад, изкачим планината. Предимството на местния туризъм е, че подпомага локалната икономика и със сигурност е по-изгоден финансово за самите нас.


Още теми от Дестинации

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане