GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Рецепти / 4 вълнуващи начини за приготвяне на овесени ядки...

Вкусно

Рецепти

Рецепти

4 вълнуващи начини за приготвяне на овесени ядки

4 вълнуващи начини за приготвяне на овесени ядки

Овесената каша е чудесен избор за закуска. Не само че има впечатляващ хранителен профил - с много витамини, минерали и фибри, но освен това е с нисък гликемичен индекс и ни кара да се чувстваме сити и енергични в продължение на дълги часове. Проблемът е, че понякога обикновената овесена каша може да се окаже скучна. По тази причина можете да изберете всяка една от следващите рецепти, или да ги редувате, за да направите по-вълнуващо яденето на този здравословен продукт в няколко сутрини от седмицата.

 

1. Печена овесена каша

1,5 ч. едри овесени ядки

¼ ч. захар

1 ч.л. бакпулвер

¾ чаена лъжичка сол

½ чаша мляко

¼ чаша разтопено масло

1 яйце

1 ч.л. ванилия

½-1 чаша нарязани орехи, фурми, стафиди, настърган кокос и т.н.

Смесете сухите и мокрите съставки в отделни купи. Разбъркайте заедно. Добавете ядки или сушени плодове, ако желаете. Поставете в намазана с масло тава и печете за 25-30 минути на 180 градуса.

 

2. Мюсли

Разбийте в блендера:

2 чаши кисело мляко

½ чаша стафиди

½ чаша нарязани орехи

1 чаша едри овесени ядки

¼ - ½ чаша захар

2 супени лъжици портокалов сок

3 чаши нарязани пресни плодове - праскови, ябълки, банани, киви, ягоди

 

3. Гранола

 

Макар да изискват внимателно наблюдение по време на печене, гранола-барчетата могат да се приготвят наведнъж и после да служат като здравословна закуска или снак цяла седмица.

Смесете в голяма купа

5 чаши едри овесени ядки

1 чаша настърган кокос

1 чаша слънчогледови семки

½ чаша ленени или сусам

½ чаша тиквени семки

1 чаша орехи

Смесете в отделна купа:

1 чаша мед

½ чаена чаша олио (от гроздови семки, кокосово масло или зехтин)

1 супена лъжица канела

Сложете мокрите съставки да заврят, после изсипете върху сухите и разбъркайте добре. Разстелете върху две застлани с хартия за печене тави. Печете във фурна, предварително загрята на 160 градуса за 23-30 минути. След първите 15 минути от печенето, разбърквайте на 5 минути, докато покафенее. След изваждането от фурната, начупете на отделни барчета. Те стават хрупкави, когато се охладят. Съхранявайте в стъклени буркани или на закрито.

 

4. Смути с овесени ядки

Разбийте в блендера ¼ чаша едри овесени ядки и 2 супени лъжици ленено семе, докато станат на прах. Добавете ¾ чаша мляко и ¼ чаша портокалов сок. Разбъркайте с лъжица. Добавете ¼ кисело мляко, 1 чаша горски плодове и 1 чаена лъжица екстракт от ванилия. Разбийте до гладкост.

 


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане