GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / 3 естествени начина да успокоим възпалено гърло...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

3 естествени начина да успокоим възпалено гърло

3 естествени начина да успокоим възпалено гърло

Възпаленото гърло може да бъде първият признак за сериозна настинка, страничен ефект от прекалено обтягане на гласните струни, или симптом за по-сериозно заболяване. Независимо от причината, първата ни грижа е да получим облекчение, при това бързо. Някои от най-добрите средства за това са домашни и по-добри от лекарствата, купени от аптеката. Ето три от най-семплите и ефективни сред тях:

 

Гаргара със солена вода

Няколко проучвания за установили, че гаргара по няколко пъти на ден със затоплена солена вода може да намали подуването на гърлото и да ускори отделянето на слуз, което помага за изчистването на дразнители и бактерии. Лекарите препоръчват да се разтвори половин чаена лъжичка сол в една чаша вода. Ако соленият вкус ви е твърде неприятен, можете да добавите малко мед. (И не забравяйте да изплювате водата след гаргарата, вместо да я поглъщате!)

 

Течности

"Да останем ходратирани е много важно, когато сме болни и особено, когато гърлото е раздразнено или възпалено" - казва д-р Линдер от Чикаго. "Трябва да пиете толкова течности, че цветът на урината да е светложълт и бистър. Това запазва лигавицата на гърлото влажна и способна да се бори с бактерии и алергени, и усилва защитата на тялото срещу други симптоми на настинка." Какво да пиете зависи от вас, казва Линдер. Водата винаги действа, но можете да добавите и разреден прясно изцеден плодов сок или нещо солено и питателно, като пилешки или говежди бульон.

 

Чай

Чаша с горещ билков чай има незабавен успокояващ ефект върху възпалено гърло. Освен това чайовете съдържат антиоксиданти, които предлагат укрепване на имунитета и предодвратяват инфекции. Ако добавите и лъжичка мед, тя ще допълни въздействието и ще ви помогне да се излекувате по-бързо.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане