GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Еко технологии / 200 учени казват да избягваме съдовете за готвене ...

Бизнес

Еко технологии

Еко технологии

200 учени казват да избягваме съдовете за готвене с незалепващо покритие

200 учени казват да избягваме съдовете за готвене с незалепващо покритие

Въпросните синтетични химикали са били открити в околната среда, както и в тъканите на хора и животни по целия свят. Веществата могат да преминават от съдовете за готвене и опаковане в храната ни. Те могат и да проникват във въздуха, водата и почвата.

Изявлението от Мадрид призовава правителствата по целия свят да ограничат производството и употребата на тези химични вещества, като същевременно препоръчва на потребителите да ги избягват.

Химическите производители дадоха отпор на това становище. „FluoroCouncil“ – индустриална група, която представлява фирмите-произвдители на това вещество – настоява, че някои от химикалите са безопасни. Групата публикува опровержение на Становището от Мадрид, заявявайки, че „флуоротехнологията е от съществено значение технология за много аспекти на съвременния живот“ и насочвайки вниманието към усилията за постепенното премахване на някои от най-вредните флуорирани химикали.

Извеждането от употреба е нелошо решение, стига заместителите да са безопасни, но в реалността не се получава така, припомнят някои изследователи. Така се случи, например, с веществата за потискане на огъня (използвани в материалите за изолация на електро-материали) и Бисфенол А, които бяха заменени с други вещества, които се оказаха също толкова вредни и опасни, припомня Елизабет Гросман от Civil Eats. Освен това, за разлика от етикетите на хранителните продукти, в случая с вредните покрития няма задължение производителят да предупреди потребителите за съдържанието, което може да бъде вредно.

Списъкът на здравните проблеми, потенциално свързани със силно флуорираните химикали, е доста дълъг. Той включва затлъстяване, заболявания на черния дроб, язвен колит, рак на тестисите, рак на бъбреците, ниско тегло при раждане, смущения на имунната система. При изпитания върху животни е установено, че тези химикали причиняват отравяне на черния дроб, ендокринни и имунни проблеми, тумори в множество органни системи.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане