GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Дестинации / 10 неща, които трябва да знаем за Исландия ...

Дестинации

GoBIO пътува

10 неща, които трябва да знаем за Исландия

Seljalandfoss waterfall Пролет в Исландия Известната синя лагуна край Reykjavik

10 неща, които трябва да знаем за Исландия

  1. Исландия е остров в Скандинавието, намиращ се в Северния Атлантически Океан. Най-близките страни до Исландия са Гренландия и островите Фаро. Разполага се на площ от 103 000 кв.кми има население от 329 100 души, което я прави 182-та по големина държава в света. В столицата, Рейкявик, живее около 64% от населението.
  2. Само бреговата линия е подходяща за поддържане на живот и човешка дейност, вътрешността на острова съдържа ловни полета, планини, ледници и ледникови реки.
  3. Вторият по големина град в Исландия е Коупавогюр, с постоянно население от 33 205 души. Той се намира в югозападната част на острова.
  4. Исландия е открита от Норвежките викинги в края на IX век. Постепенно норвежците са се настанили на острова, а оттам откриват и Гренландия и Канадския Нюфаундленд. Населяването на норвежците в Исландия през IX и X век е описано в средновековната сага Landnámabók.
  5. Исландският парламент Алтинг е най-старият в света, започнал е работа през 930 г.
  6. Генетични изследвания доказват, че исландците имат основна майчина генетична линия от Ирландия и основна бащина генетична линия от Норвегия.
  7.  От 1262 до 1814 година Исландия е живеела обединена с Норвегия, но след Договора от Киел, става част от Кралство Дания до 1944 г., когато става суверенна държава.
  8. Исландският е северногермански език, който се приема за най-консервативния и най-близък до старинния норвежки, от който е произлязъл. Това запазване на езика е резултат от географската изолация, която е отсъствала при другите езици от семейството.
  9. До около ХХ век икономически Исландия е разчитала единствено на риболов и земеделие. След края на Втората световна война, благодарение на въвеждането на военен закон и началото на индустриализацията на риболова, Исландия постепенно се превръща в една от най-богатите държави на света.
  10. Считано от 2015 година Исландия е най-мирната страна в света. 99% от населението е образовано, а само 47 на 100 000 човека са прекарали време в затвора.

Още теми от Дестинации

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане