GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Новини / „НАДЕЖДА ЗА НАС“ организира за втори път почистван...

Бизнес

Новини

Новини

„НАДЕЖДА ЗА НАС“ организира за втори път почистване във „ФАКУЛТЕТА” заедно с ромски деца

1 2

В края нa юни около 70 ентусиазирани младежи и деца участваха в почистването на горичката пред ромския столичен квартал „Факултета”, превърнала се в бунище, както и на двора на 75-то училище. Фирма Щрабаг Умвелтървис подпомогна инициативата с булдозери и извозване на боклука. Представителите на фирмата разчистиха и голяма площ в квартала - до най-бедните къщи, която бе затрупана с отпадъци. Децата, взели участие в проекта, са основно жители на най-бедната част на „Факултета” - т. нар.  „Камбоджа“. Освен че почистваха, те засадиха и дръвчета. Целта на засаждането бе всяко от децата да започне да изгражда лична емоционална връзка с природата по метода „учене чрез правене“. Освен храна, ръкавици и фланелки малчуганите получиха лакомства и лични подаръци. Накрая част от тях рисуваха заедно с останалите доброволци.

Преди година „Надежда за нас – 2008” също организира почистване в района – на 8 април, по случай Международния ден на ромите. Грижата за природата обаче изисква постоянни усилия и създаването на трайни нагласи сред местните към поддържане на чистота. Работата в тази посока е трудна с оглед на това, че част от жителите на „Факулета” са сред най-бедните граждани на страната ни, а някои от тях намират препитание именно чрез боклука.

„Много хора смятат, че от почистването няма смисъл, но ако няма подобни инициативи замърсените места ще потънат под планини от боклук”, казват организаторите.  Инициативата напомни на Столичния инспекторатът по чистота, че трябва да упражнява постоянен надзор над замърсеното място, защото не само роми го замърсяват и затрупват с отпадъци. От седмици частна фирма засипва мястото с изкопна пръст от строежи като е затрупала няколко дървета почти до короните. От известно време около горичката се забелязва служебният автомобил на Инспектората, а негови служители наблюдават мястото дори и през почивните дни.

Бунището пред „Факултета” не може да бъде изчистено само с една акция. То се замърсява ежедневно. Въпреки това организаторите на проекта „Всички заедно – за чиста земя” смятат, че без постоянство в усилията няма да бъдат постигнати резултати. Целта на инициативата бе да повиши информираността на ромите в квартала относно необходимостта от опазването на природата и чрез най-будните и активни членове на общността – децата, да въздейства и на възрастните, които често остават пасивни.

 

 


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане