GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Био oтпадъци и рециклиране / „Будното поколение“ призовава да спрем да разхищав...

Бизнес

Био oтпадъци и рециклиране

Био oтпадъци и рециклиране

„Будното поколение“ призовава да спрем да разхищаваме отпадъците!

„Будното поколение“ призовава да спрем да разхищаваме отпадъците!

Отпадъците в голямата си част представляват ресурс, който безпощадно хабим и не си даваме сметка, че разхищаваме средства. Осъзнаването на този факт е целта на най-новата кампания на ЕК – „Будно поколение“, насочена към екологичните, икономическите, социалните и личните последици от неустойчивото използване на ресурсите.

Целта на кампанията е да осведоми потребителите за ефекта от техните модели на потребление върху природните ресурси, като покаже какви ще са ползите, ако те действат по различен начин. В центъра на кампанията е изцяло интерактивен уебсайт, достъпен на всички 24 официални езика на ЕС, където анимационни герои показват последиците от ежедневните решения за покупки за околната среда.

Въпреки целите за рециклиране в ЕС и успехите в някои области, отпадъците в Съюза все още представляват ресурс, който в огромна степен остава недостатъчно използван. Според проучване, поръчано от Комисията, пълното прилагане на законодателството на ЕС за отпадъците ще доведе до икономии от 72 милиарда евро годишно, до увеличаване на годишния оборот на сектора за управление и рециклиране на отпадъците с 42 милиарда евро и до създаване на над 400 000 нови работни места до 2020 г.

На сайта на „Будно поколение“  посетителите могат да изчислят стойността на отпадъците и да научат как могат да ги използват повторно, да рециклират, заменят и поправят, вместо да изхвърлят. Съответната страница във Facebook кани гражданите да поемат предизвикателства като намаляване на хранителните отпадъци и на използването на вода. Всеки може да се включи и всеки е насърчаван да разпространява посланието: отпадъците, които не могат да бъдат избегнати, могат да се превърнат в ценен ресурс, а спестяването на ресурси означава спестяване на пари.

Зад забавната кампания стои едно сериозно послание: в отпадъците често има ценни материали, които могат да бъдат включени повторно в икономическата система. Днес значително количество потенциални вторични суровини е изгубено за икономиката на ЕС поради лошо управление на отпадъците. През 2010 г. в ЕС са генерирани общо 2520 милиона тона отпадъци — средно по 5 тона на човек. Като намалим, използваме повторно и рециклираме отпадъците, ние всички можем да допринесем за доброто състояние на икономиката и околната среда. Това води до икономии на екологични и икономически ресурси, помага икономиката на Европа в по-голяма степен да бъде „кръгова икономика“, при която извличаме максималната стойност от ресурсите и продуктите, като ги поправяме, използваме повторно, включваме ги отново в производството и ги рециклираме.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане