GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Еко тенденции / Японски дизайнери изобретиха самовентилиращи се об...

Любопитно

Еко тенденции

Еко тенденции

Японски дизайнери изобретиха самовентилиращи се облекла от бактерии

1

Японските дизайнери Лининг Яо и Хироши Иши създадоха облекла, които представляват буквално "жива" втора кожа. В химическия състав на материята участва специален вид древни бактерии, които реагират на пот и телесна топлина. Открити преди векове от самураите и използвани в японската кухня, Bacillus subtilis natto реагират на влажността на въздуха, като се разширяват и свиват, както например шишарките. Колкото по-голяма е влажността на въздуха, толкова по-голям става размерът на клетките.

Дизайнерите са изследвали свойствата на бактериите и в крайна сметка ги превръщат в биофилми, които могат да се свиват и разпускат в зависимост от подредбата си. В по-късен експеримент, те напластяват биофилмите върху ликра, която с помощта на Кралския колеж по изкуствата в Лондон превръщат в облекло.

Резултатът води до създаване на дрехи, които се самопроветряват посредством миниатюрни "перки". Последните се отварят и затварят в синхрон с телесната температура на ползвателя. Синтетичната био-кожа реагира на телесната топлина, и отваря "клапи" около съответните зони, които позволяват потта да се изпарява и охлаждат тялото чрез органичен въздушен поток.

Според Яо и Иши най-доброто приложение на материята е за спортни и танцови облекла от ново поколение. Дизайнерите казват, че въпросните дрехи не са изработени, а по-скоро "отгледани".


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане