GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Знаете ли, че? / Япония ще почиства космическия боклук от орбита...

Любопитно

Знаете ли, че?

Знаете ли, че?

Япония ще почиства космическия боклук от орбита

Япония ще почиства космическия боклук от орбита

Изследователи от японската Агенция за аерокосмически изследвания  JAXA са разработили „електродинамична лента“, направена от тънки проводници от неръждаема стомана и алуминий. Идеята е единият край на лентата да бъде прикрепен към един от хилядите мъртви спътници или части от ракета, които кръжат из пространството около земята и застрашават работното оборудване.

Електроенергията, произведена от въжето чрез взаимодействието му с магнитното поле на Земята, се очаква да има забавящ ефект върху боклуците в космическото пространство, които – според учените – следва да бъдат изтеглени във все по-ниска и по-ниска орбита.

В крайна сметка отломките следва да влязат в земната атмосфера, изгаряйки безобидно, преди да стигнат до повърхността на планетата.

„Експериментът е специално проектиран така, че да допринесе за развитието на метод за почистване на космическите отпадъци“, каза Масахиро Номи, доцент в Университета Кагава, който работи с JAXA по проекта. Според него спътник, разработен от университета, се очаква да бъде изстрелян в космоса на 28 февруари – със специалното въже на борда. „В момента има две основни цели за тестването следващия месец“, каза той. „Първо, да разпънем 300 метра лента в орбита и второ, да наблюдаваме прехвърлянето на електроенергия“.

Повече от 20 000 парчета от старо космическо оборудване, включително и стари спътници, парчета от ракети и други фрагменти, кръжат безпомощно в орбита около Земята в ивицата на височина 800-1400 км над повърхността на планетата – със страхотна скорост. Тяхното присъствие причинява проблеми за космическите учени, които трябва да се опитват да им попречат да се сблъскват с функциониращото космическо оборудване заради огромните щети, които могат да причинят.


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане