GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Еко технологии / Ще строят най-голямата в света вертикална ферма за...

Бизнес

Еко технологии

Еко технологии

Ще строят най-голямата в света вертикална ферма за Нюарк

Ще строят най-голямата в света вертикална ферма за Нюарк

То обаче ще осигури зеленчуци и други продукти на местните жители в Ню Йорк и Ню Джърси. Според строителите, това ще бъде най-голямата закрита вертикална ферма в света.

Вертикалните ферми, подобнона други видове градско земеделие, имат за цел да осигурят прясна зеленчукова продукция за градското население. Те намаляват нуждата от енергия за доставяне на храната от провинцията до градските пазари, като в същото време предлагат алтернатива за по-чиста градска среда. Вертикалните ферми също така имат потенциала да произвеждат храна целогодишно и могат да бъдат по-ефективни в използването на вода и торове.

AeroFarms в момента разработва една тестова ферма в Нюарк, където се използва ефективно LED осветление и аеропонна мъгла за отглежданен а зеленчуците. Рафтовете с растителност са подредени като билиотечки с височина до 10 метра.

Според сайта на компанията, AeroFarms в момента отглежда 100 различни вида листни зеленчуци и билки. Компанията е основана през 2004 г. и използва аеропонна система за отглеждане, разработена от Едуард Харууд – професор от университета Корнел, който в момента е главен научен директор на AeroFarms.

Подобен вид земеделие в последно време привлече известни критики. Някои се безпокоят, че няма икономически смисъл от подоно занимание на фона на високите ценина недвижимите имоти в градовете и високите разходи за труд. Други се опасяват, че вертикалните ферми не са подходящи за отглеждане на много видове зеленчуци заради замърсяването.

Така или иначе увеличаващото се градско население по света продължава да оказва натиск върху екосистемите извън градовете, затова най-вероятно иновации като тази ще намерят своя нишов пазар.Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане