GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Био oтпадъци и рециклиране / Ще почистваме космическите отпадъци с лазери...

Бизнес

Био oтпадъци и рециклиране

Био oтпадъци и рециклиране

Ще почистваме космическите отпадъци с лазери

Ще почистваме космическите отпадъци с лазери

Кръжащите отломки са голямо главоболие за космическите агенции по целия свят. Те могат да се носят със скорост до 17 500 мили в час – достатъчно бързо, за да преизвикат сериозни увреждания на действащите спътници и дори на Международната космическа станция (МКС).

Сега японски учени от изследователския институт Riken са разработили точен, бърз и евтин метод за проследяване и премахване на космическите отпадъци от орбитата. Идеята им беше публикувана в списание Acta Astronautica. Целта е да се комбинират данни от супер-широкоъгълния телескоп EUSO с лазерна система с висока ефективност, която „стреля“ с високо енергийни лъчи и премахва обектите от орбита.

 

Според изследователите, телескопът EUSO може да проследява боклуците, които се движат с много висока скорост. Когато той засече отломка, интензивен лазерен лъч се фокусира върху обекта и „произвежда високоскоростна плазмена аблация, с което намалява неговата орбитална скорост и го отклонява за навлизане в земната атмосфера“. Процесът, наречен плазмен аблация, би довел до загряване на обекта и превръщането му в плазмата, което в крайна сметка е достатъчно да създаде тяга и да накара отломките да изгорят.

 

Новият метод, комбиниращ тези два инструмента, ще бъде в състояние да проследи и свали от орбита най-опасните космически отломки – тези с размер около един сантиметър,“ обяснява д-р Тошиказу Ербисузаки, главен учен в изследователския институт Riken и водещ автор на изследването.

 

 

 


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане