GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Супер храни / Шипките - супер храна и природен лек...

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Шипките - супер храна и природен лек

Шипките - супер храна и природен лек

Предимството им пред други дребни плодове като годжи бери е очевидно - шипките растат на местна почва!

Шипките са богат източник на биофлавоноиди, пектин, витамин Е, селен, манган и витамини от B групата. Съдържат още в умерени количества магнезий, фосфор, калий и силиций.

Ето някои заболявания и неразположения на тялото, при които шипките могат да бъдат незаменим помощник:

Ревматичен артрит:

Редовната консумация на шипки помага увеличаването на подвижността на тялото между 20 и 25%. Наситено червените плодчета редуцират болката и подобряват настроението на пациентите. Консумиралите шипки отбелязват подобрение на мускулния тонус, намаление на вкочанеността и възпаленията на ставите.

Настинка

Съдържащият се в шипките витамин C помага при респираторни проблеми и може дори да предодврати появата на астма. Отварата от шипки улеснява дишането, облекчава хроничната кашлица и хремата. Присъствието на изброените витамини и минерали в шипките помагат за закаляване на имунитета и намаляват времетраенето на настинката.

Холестерол

Антиоксидантите, които шипките съдържат, помагат за намаляване на нивото на холестерола. При наднормено тегло и повишено кръвно налягане, шипките подпомагат притока на кръв към сърцето и предпазват от сърдечни заболявания.

Ракови образувания

Шипките съдържат каротеноиди, флавоноиди и полифеноли. Това ги прави ефективно оръжие срещу свободните радикали.  Последните са сочени като главните виновници за стареенето на организма и развитието на раковите заболявания. Шипките подпомагат естествените механизми, с които тялото разполага в борбата срещу формирането им. 


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане