GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Шестте основни разновидности на виното...

Здраве

Интересно

Интересно

Шестте основни разновидности на виното

Шестте основни разновидности на виното

Празнуването на Свети Валентин в България е различно от това във всички други страни - и причината е, че нашия празник всъщност е двоен, защото честваме и Трифон Зарезан. В негова чест пием вино и научаваме повече за "питието на боговете" на 14 февруари. Изучаването на основите на виното започва със запознаването с най-големите 6 разновидности на гроздето, които се съдържат в по-голяма част от световните вина.

Шардоне: Това е най-известното бяло вино, което обикновено е бокато и маслено, а друг път скромно като тегло и интензивност. Най-добре се комбинира с по-богато приготвени рибни ястия, печено или пържено пиле и блюда с маслени или сметанови сосове.

Совиньон Блан: Ярка и пикантна е "личността" на това бяло вино. Подходящо и за леки, и за остри на вкус храни, то се комбинира добре както с деликатни на вкус риби, така и с козе и фета сирене и цитрусови сосове.

Ризлинг: Въпреки че е обичано от местните хора, то е неразбрано от сомелиерите, на което винаги им се струва твърде сладко. Сухите версии хармонират добре с морски дарове, а по-сладките - с пикантни ястия и плодови сосове.

Каберне Совиньон: Познато като императора на гроздовете, това червено вино има силен дух, история и вкус, ценени от експертите и от кварталните пиячи. Каберне се сприятелява лесно с по-тежки месни ястия, като пържола и наденица, както и с Рокфор и други сини сирена.

Мерло: Това умерено наситено червено вино може да бъде невероятно вкусно. Хамбургери, яхнии и сухи сирена като пармезан са най-честите му сътрапезници.

Пино Ноар: Това вино е леко, копринено и свежо и лесно се сдвоява с плеяда от храни като печена на скара сьомга, домашни птици, свинско и паста, освен ако не е приготвена с много тежък сос.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане