GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Еко тенденции / Шал-хамелеон сменя цвета си според светлината и те...

Любопитно

Еко тенденции

Еко тенденции

Шал-хамелеон сменя цвета си според светлината и температурата

Шал-хамелеон сменя цвета си според светлината и температурата

Известно е, че хамелеонът реагира на промените в околната му среда със смяна на цвета си. Вдъхновена от него, компанията "Neffa" лансира "шал с настроения", който реагира на светлина и температура, като променя външния си вид. Шалът е изработен от естествена коприна и с вградени термохромни,  фотолуминисцентни и фотохромни мастила, които създават вариациите в неговите визии. При слаба светлина, моделът изглежда тъмно зелен, но когато стане съвсем тъмно, той грейва в ярко синьо-зелено, за да концентрира вниманието върху собственика си.

Компанията специализира в изработка на високотехнологични материи. Те са изследвали в продължение на дълго време как различните мастила реагират на телесната температура, ултравиолетовите лъчи от слънцето и изкуствената светлина, за да ги използват по предназначение.

Така принтът върху шала се оцветява в черно, благодарение на термохромното мастило, когато тялото се затопля (например при изчервяване), дискретно скривайки собственика от любопитните погледи. Светло зелените нюанси се дължат на фотолуминисцентно мастило, което реагира на светлина и свети на тъмно, което прави шала идеален за дискотека или за улицата. Фотохромното мастило кара шала да реагира на ултравиолетова светлина от слънцето и да засвети в ярко оранжево, което отразява доброто настроение, което обзема хората, когато грее слънце.


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане