GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Новини / Човекът е прескочил 4 от лимитите на планетата, ко...

Бизнес

Новини

Новини

Човекът е прескочил 4 от лимитите на планетата, които ни водят в „опасната зона“

Човекът е прескочил 4 от лимитите на планетата, които ни водят в „опасната зона“

Изменението на климата, загубата на биологично разнообразие, промените в земеползването, както и променените биохимични цикли, които се дължат отчасти на използването на много торове, са коренно променени и променят начина, по който функционира планетата, се казва в изследването. ези промени дестабилизират сложните взаимодействия между хората, океаните, сушата и атмосферата, се казва в документа „Планетарните граници: водейки човешкото развитие към една променяща планета“. Разработката е дело на 18 водещи международни изследователи.

Преминаването на границите прави планетата ни „по-негостоприемна“. Това води до подкопаване на усилията за намаляване на бедността или подобряване на качеството на живот.

 

За първи път в историята на човечеството ние трябва да направим връзка с риска от от дестабилизиране на цялата планета“, коментира Йохан Рокстром, един от авторите на изследването и професор по науките за околната среда в университета в Стокхолм.

 

Още през 2009 г. учените идентифицираха и определиха количествено деветте планетарни граници, в рамките на които човечеството може да се развива нормално. Петте други граници, които са непрекрачени, са разрушаването на озоновия слой, окисляването на океаните, употребата на питейна вода, микроскопичните частици в атмосферата и химическото замърсяване.

 

Преминаването на въпросните грамици не предизвиква незабавен хаос, но поставя планетата в несигурност.

 

Учените смятат, че изменението на климата е най-сериозната граница, която е била пресечена. Количеството на въглеродния диоксид в атмосферата е над 350 ppm (частици на милион) и вее достига 395 частици на милион. Това е повече от границата, която учените смятат за максимално допустима.

 

Ние сме достигнали точката, когато следва да наблюдаваме резки и необратими промени, дължащи се на изменението на климата“, каза Рокстром. Става дума за разтопяването на арктическите ледове, което освобождава още и още парникови газове, затопля още повече планетата и създава зловеща спирала на ускоряващи се промени.

 

Учените се надяват, че новото изследване ще помогне за балансиране на нуждата от икономически растеж и устойчиво развитие на околната среда.

 


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане