GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Земеделски производители / Числеността на дърветата е намаляла с 46% от начал...

Бизнес

Земеделски производители

Земеделски производители

Числеността на дърветата е намаляла с 46% от началото на човешката цивилизация

Числеността на дърветата е намаляла с 46% от началото на човешката цивилизация

Около 3 трилиона дървета могат да бъдат намерени на нашата планета в момента. 

Учените твърдят обаче, че всяка година човешката дейност унищожава около 15 милиарда дървета по различни цели – изсичане за използване на дървесината, управление на горите, както и преструктуриране на залесени пространства. С поглед към миналото, научният труд посочва, че от началото на човешката цивилизация преди около 12 хиляди години, числеността на дърветата е паднала почти наполовина – с 46%.

В проведеното преброяване, учените включват ръчни преброявания на над 400 000 обекта, разположени на всички континенти без Антарктика. С тази информация, комбинирана с подробни сателитни снимки и анализ на гъстотата, климата, човешката дейност и състояние на почвите, Томас Краутер и екипът му успяват да направят много по-точни предположения за числеността на дърветата в отделни райони, както и общо за планетата.

Световната карта, която са изготвили с тази методика, показва, че в момента съществуват приблизително 3,04 трилиона дървета – или около 430 са всеки жив човек!  Най-голяма гъстота на дървета има в горите в субарктичните райони на Русия, в Скандинавието, както и в Северна Америка. От друга страна най-много дървета като количество има в тропиците, в които се намират повече от 40% от всички дървета на Земята в момента.

Това проучване е било направено от университета по поръчка от младежка инициатива на ООН „Растение за планетата”, с целта да се има точно начало, от което да се поставят цели за програмите на Обединените Нации. Проучването също ще бъде полезно за изготвяне на модели по глобални въпроси като задържане на въглерод, промяна на климата, разпределение на животински и растителни видове и други. 


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане