GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Супер храни / Червеното цвекло - един от най-питателните и здрав...

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Червеното цвекло - един от най-питателните и здравословни зеленчуци

Червеното цвекло - един от най-питателните и здравословни зеленчуци

Цвеклото съдържа бетаин – вещество, намаляващо риска от сърдечносъдови заболявания. Бета-цианинът, освен естествен оцветител в червеното цвекло, всъщност притежава и противоракови свойства. Сапонините в червеното цвекло, макар и в ограничено количество, се свързват в храносмилателния тракт с лошия холестерол и го извежда от организма. Фолатът предпазва от сърдечносъдови и ракови заболявания, както и от вродени дефекти.

Естествено, най-полезно за организма е червеното цвекло, когато се консумира сурово. Подправено със зехтин и лимонов сок е чудесна салата, която освен много вкусна, е и изключително здравословна.

За по-голяма полза

Препоръчваме вида приготвяте цвеклото на фурна цяло и необелено, ако не искате да го консумирате сурово. При готвенето му нарязано и обелено, се губят антоцианите, а витаминът от В групата фолат пък ще се отдели във водата.


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане