GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Цистит и пиелонефрит...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Цистит и пиелонефрит

Проф. Д-р Борис Богов

Визитка: Проф. Д-р Борис Богов, дм е нефролог, началник на Клиника по Нефрология към УМБАЛ „Александровска”, гр. София, заместник-председател на Българското научно дружество по нефрология (БНД), член на управителният съвет на Съюза на медицинските специалисти (СМС). Специализирал е в болници във Франция и Осака, Япония.

Проф. Богов, какво представляват всъщност инфекциите на пикочните пътища?

По статистика инфекциите на пикочните пътища са вторите по честота след белодробните инфекции. Те спадат към социално-значимите заболявания, особено пиелонефритите, които често водят до инвалидизиране на пациентите с дълъг период на извеждане от работната среда.

В същността си инфекциите на пикочните пътища представляват възпаление, което може да засегне лигавицата на легенчето и чашките на бъбрека, част от уретера, а когато говорим за инфекции на долни пикочни пътища - съответно лигавицата на пикочния мехур и уретрата. Причините за инфекциите са най-различни – от спад на имунната система до различни урологични или хирургични манипулации.

Инфекциите на пикочните пътища най-често са дистални – т.нар. цистит.

Наблюдават се 3 пика на инфекции на пикочните пътища:

-          В детска възраст (0 до 5 г.), когато най-често причината за инфекции на пикочните пътища са вродените аномалии.

-          Възрастта между 20 и 30 г. възраст, в която по-често боледуват жените. Свързва се със старта на половия живот, бременността и раждането. В повече от 75% от случаите, най-честият причинител на уроинфекциите е бактерията Ешерихия коли.

-          След 60 г. възраст, в която по-често боледуват мъжете, а най-честата причина е хиперплазията на простатната жлеза.

Може ли да се твърди, че от такива възпаления страдат по-често жените, отколкото мъжете? На какво се дължи?

Може да се твърди, че жените боледуват по-често във възрастта след 20-годишна възраст. Това се свързва с по-късата уретра при жените, анатомичната близост с влагалището, воденето на полов живот, бременност и раждания.

Циститът ли се очертава като урологичната инфекция, от която страдат най-често жените?

От клиничната ми практика определено мога да кажа, че циститът е по-чест като урологична инфекция при жените във възрастта 20 – 30 години.

Какви могат да бъдат основните причини за възникване на подобни заболявания при жените?

Може би една от най-честите причини е самолечението. Друга причина е близостта на влагалището до уретрата при жените, при което по възходящ път много лесно се предизвиква инфекция, която преминава през уретрата към пикочния мехур. Такива инфекции са и по-упорити за лечение. Отделно при жени над 50 г., които са износвали повече от 1 бременност, понякога има чисто анатомични причини за остатъчна урина - като десцензус на влагалище, която създава условия за възникване на дистални инфекции на пикочните пътища какъвто е и циститът.

През горещите месеци използването на басейни може ли да бъде рисково за подобен проблем?

Категорично да! Най-вече заради не добрите санитарно-хигиенни условия в някои басейни.

Има ли друг риск за възпаления на пикочните пътища, който ни носи лятото?

Лятото е сезонът, през който ендорфините в организма са в значително по-високо ниво, което отключва желанията за сексуални контакти. Сексуалните контакти повишават риска за поява на циститни симптоми при жените – т.нар. цистит на медения месец. Затова точно през лятото, с предразполагането на околната среда - море, басейни, почивка, има пик на тези инфекции.

Какви са първите симптоми, при които трябва да се потърси лекарска помощ?

Циститът е много неприятен проблем. Първите симптоми, при които трябва да се потърси квалифицирана лекарска помощ са чести позиви за уриниране, много пъти съчетани с парене, болка или невъзможност за уриниране, чувство за недоизхождане и повторен позив за уриниране. Не трябва да се чака поява на висока температура, защото в по-големия процент от случаите при чист цистит, такава няма и не се очаква.

Има ли нещо, с което пациентите могат да си помогнат сами, когато усетят споменатите симптоми?

Разбира се, че има! Това което споменах преди малко, че симптомите при остър цистит са изключително неприятни, е свързано с това, че много често не е възможно самият пациент да посети лекаря си. Затова е удачно да се вземат мерки, до срещата с лекаря и до излизане на резултатите от назначените лабораторни изследвания, каквито задължително трябва да се направят при поява на симптомите. Изследванията включват седимент в обикновена урина и микробиология на стерилна урина с антибиограма. Отчитането на резултатите на стерилната урина е на 72-я час - време, за което нито един човек с циститна симптоматика не може да издържи без да е взел препарат, който да облекчи симптомите и да повлияе на цялостното му лечение. Затова е удачно да се консултира, макар и по телефон, с лекуващия го лекар. На пазара има всякакви фитопрепарати, но пациентите не са в компетенцията да преценят кой е добър за тях.

Вие как лекувате такива пациентки?

Съществува алгоритъм на изследване както за пиелонефрит, така и за цистит, както и схеми на терапевтично поведение, които трябва да се спазват. На първо място пациентът трябва да се срещне с лекар-специалист, за да се снеме качествена анамнеза за периодите на поява на симптомите. Втората стъпка е ехографско изследване за откриване на механична или анатомична причина за заболяването. Също така, провеждане на лабораторни изследвания - кръвна картина, обикновена урина за седимент и микробиологичен анализ на стерилна урина.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане