GoBIO - Lifestyle magazine

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Целина

Целина

Но това не е всичко – днес вече са известни и редица сериозни ползи за здравето ни. Днес изследователите обръщат особено внимание на флавоноида апигенин, съдържан в целината, тъй като смятат, че притежава мощни противоракови и противовъзпалителни свойства. Но най-любопитното за целината е, че въпреки голямото количество натрий в нея, тя съдържа и фталиди – съединения, които понижават нивата на някои хормони, които пък от своя повишават кръвното налягане и стесняват кръвоносните съдове. Така фталидите в цвеклото всъщност намаляват кръвното налягане и превръщат целината в подходяща храна дори за хипертониците. Към приготвяните ястия можете да добавяте листа от целина, тъй като са с високо съдържание на витамин С и калий.

Чудесна тонизираща напитка например можете да си направите, ако пасирате сурова целина с доматен сок и малко хрян. Освен това задушената целина е полезна и приятна гарнитура за повечето видове меса.

За по-голяма полза                                                                 

Мощни противовъзпалителни свойства притежават всъщност семената на целината. Те се наричат керевиз и са доста разпространена кулинарна подправка у нас. Научно е доказано, че керевизът облекчава заболявания дори като ревматоидния артрит и подаграта. Така че ползвайте подправката навсякъде, където ви се стори подходящо и вкусно – туршии, морски деликатеси и др.

 


Примерен хранителен режим на Злати Примерен хранителен режим на Митко

Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане