GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Знаете ли, че? / Храни на война с болката...

Любопитно

Знаете ли, че?

Знаете ли, че?

Храни на война с болката

Храни на война с болката

Фибромиалгия е едно от най-често срещаните заболявания, близки до артрита. Оплакванията включват мускулни, ставни болки и хронична умора. Заболяването предразполага към депресия и социално изолиране. Тъй като е сложно за лечение, много от боледуващите от него се обръщат към диетата си с надеждата тя да повлияе на болката.

42% от участниците в скорошно проучване докладват, че определени храни правят болката и сковаността по-лоши. Каква е връзката между начина, по който се храним, и болката? Експерти смятат, че свръхчувствителните нервни клетки на гръбначния стълб и мозъка може да участват в начина, по който пациентите изпитват болка. Определени храни може да освободят невротрансмитери, които увеличават чувствителността, смята д-р Даниел Аркфелд, ревматолог в Университета по медицина в Южна Калифорния. Въпреки че няма достатъчно изследвания на връзката между храненето и фибромиалгията, експертите предполагат, че прилагането на следните правила със сигурност няма да навреди, а може да помогне на хората да се справят с хронична болка.

 

Яжте повече пресни храни

Яденето на пресни храни, лишени от консерванти и добавки, може да облекчи симптомите на фибромиалнгията и свързаните с нея стомашни проблеми. "Храни, които дразнят червата ще накарат тялото да изпрати съобщение на мозъка, което може да отключи симптомите на фибромиалгията" - казва д-р Аркфелд. "За пациентите е по-добре да избягват пестициди и химикали" - добавя той.

 

Внимавайте с кафето

Вярва се, че фибромиалгията е свързана с дисбаланс на химикалите в мозъка, които контролират настроението, и често е съпътствана с неспокоен сън и умора. Но опитите да се намали умората със стимуланти като кофеин могат да нанесат повече вреда, отколкото полза. "Кофеинът първоначално зарежда, но след това поглъща енергия. Не препоръчваме да се употребява често" - казва д-р Кент Холторф, медицински директор на "Центрове за фибромиалгия и изтощение".

 

Стойте далеч от определени зеленчуци

За ставни болки е препоръчително да се избягват домати, картофи и патладжани. Смята се, че те влошават артрита и болките при някои пациенти. "Те съдържат компоненти, които са невротоксични. За малък процент пациенти, отказът от тях предизвиква огромни положителни промени" - казва д-р Холторф.

 

Консумирайте омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастни киселини, които се съдържат в сьомгата и други мазни риби, се славят като здравословни за сърцето и могат да помогнат за облекчаване на болката. "Мастните миселини намаляват възпалението и помагат на мозъка да функционира" - казва д-р Холторф. Проучване от 2006 с пациенти, болни от артрит, показва, че мастните киселини са намалили симтомите и болката при 60% от участниците.

 

Внимавайте с маята

Маята, заедно с нейния съучастник, глутена, може да допринесе за растежа на гъбички в тялото, които могат да увеличат болката, твърди д-р Холторф. Пациентите с фибромиалгия могат да са по-склонни да развият алергия към глутена. "Избягването на мая и глутен може да помогне за подобряването на състоянието им" - казва д-р Аркфелд.

 

Избягвайте млечни продукти

Лактозната непоносимост засяга в различна степен около 70% от възрастните хора в света, така че не е изненадващо, че някои от пациентите с фибромиалгия могат да имат проблем с храносмилането на млечни продукти. Вероятно това е причината, поради която в рамките на изследване от 1998 г. пациентите, които са прибягнали към веган диети, са съобщили за подобрение на симтомите на заболяването.

 

Откажете се от аспартама

Според д-р Холторф отказването от аспартама може да помогне за облекчаване на болката. Изкуствените подсладители, които се съдържат в много от безалкохолните напитки "с нула калории" и бонбоните без захар са част от химична група, наречена екситотоксини, които активират неврони, увеличаващи чувствителността към болка. Въпреки че аспартамът не е опасен за здрави хора, ако се консумира в умерени количества, той може да увеличи чувствителността на пациентите с фибромиалгия.

 

Кажете "Не" на бързото хранене

Националната асоциация за изследване на фибромиалгията препоръчва спиране на рафинираната захар, пържените храни, преработените храни - с други думи, на повечето храни, които можем да намерим във веригите за бързо хранене. Освен че допринасят за качване на теглото, тези храни могат да раздразнят мускулите, да нарушат съня и да изложат на риск имунната система. 


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане