GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Храни за засилване на имунитета...

Здраве

Интересно

Интересно

Храни за засилване на имунитета

Храни за засилване на имунитета

С идването на пролетта, времето става непостоянно и често се лъжем да се облечем по-лено, отколкото температурите предполагат. Това води до множество настинки. Кои храни могат да ни помогнат да засилим имунитета и издръжливостта си на вируси и студ?

 

Слънчогледови семки

Две супени лъжици слънчогледови семки могат да ни дадат повече от 1/3 от дневната доза витамин Е. Този витамин помага да се противостои на грипа и дихателните инфекции, като произвежда Т-клетки (белите кръвни телца, които се борят с бацилите). Бадеми, пшеничен зародиш, лешници и фъстъци също са отлични източници на витамин Е.

 

Бразилски орех

Тялото използва селен за производството на бели кръвни телца, които унищожават бактериите и вирусите. Проучванията показват, че този антиоксидант подтиква добрите бактерии в червата да атакуват лошите бактерии и паразитите (като Е.коли). Прекалено много селен може да е вреден за здравето, затова шепа ядки на ден е достатъчна.

 

Стриди

Богати на протеин, желязо и калции, стридите са добри за имунитета заради съдържанието си на цинк. 6 стриди съдържат 32г. от важното вещество - 4 пъти повече от препоръчителното дневно количество. Цинкът е толкова важен за тялото, че липсата му кара организмът да действа, сякаш е много по-възрастен от истинските си години.

 

Сладки картофи

Малко храни могат да се сравняват със сладките картофи по съдържание на бета-каротин. Лигавицата на белите дробове и храносмилателната система - предните линии на войната с инфекциите, зависят от този антиоксидант (който тялото се преобразува във витамин А), за да функционира правилно.

 

Шийтаке

Тези култивирани преди повече от 1000 години гъби служат едновременно за храна и лекарство. Славата им се дължи на хранителни вещества, наречени бета-глюкани, които повишават имунния отговор на организма.

 

Киви

Кивито съдържа голямо количество витамин C. Това означава, че помага при настинка, както и за предпазването от нея. За източник на витамин C могат да ви послужат също червен пипер или люти чушлета.

 

Чесън

Считан за един от най-силните бойци с настинки и грип, чесънът освен това се справя с нашественици като бактерии, гъбички, паразити и вируси. Това се дължи на съдържанието на полисулфити - клас серни съединения. Най-динамичното съединение в чесъна - алицин, блокира ензимите, които помагат на вирусите да се разпространяват. Ползите от чесъна са по-големи, когато се консумира суров.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане