GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Земеделски производители / Хранителното многообразие е в риск заради изменящи...

Бизнес

Земеделски производители

Земеделски производители

Хранителното многообразие е в риск заради изменящия се климат

Хранителното многообразие е в риск заради изменящия се климат

Някои диви култури – сортове, които не са култивирани от днешните земеделски производители – могат да се окажат много по-ценни в ерата на затоплянето на планетата, отколкото популярните видове култури, казва Организацията за храни и земеделие при ООН (FAO). Въпросните диви сортове обаче са сред най-застрашените от климатичните промени.

Гарантирането на продоволствената сигурност и защитата на застрашените видове в процеса на изменението на климата е едно от „най-плашещите предизвикателства пред човечеството“, се казва в документа.

Между 16 и 22 процента от дивите култури култури могат да са застрашени от изчезване в рамките на следващите 50 години, се казва в документа на FAO. Това включва 61 процента от видовете фъстъци и 12% от картофените видове.

За да се подобри устойчивостта на хранителни системи, докладът препоръчва укрепване на т. нар. генни банки, така че да включат и културите, които сега се смятат за „малки“, както и ревизия на практиките за разплод и развъждане, създаване на общностните банки за семена, подобряване на обмена на семена между земеделските производители в различните региони.

Семената и генетичният материал от застрашени растителни култури трябва да бъдат запазени в лабораториите, ако се окаже, че те не са в безопасност в дивата природа, се казва в документа.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане