GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Храни, от които да се пазите ...

Здраве

Здрави и красиви

Храни, от които да се пазите

Храни, от които да се пазите

Рискът от хранително отравяне винаги съществува, но модерната индустриализирана промишленост създава нови начини за патогените да намерят своя път към нас. Според статистиката, всяка година 1/6 от американците се разболяват, 128 000 са хоспитализирани, а 3000 умират от хранителни отравяния. В България статистиката е далеч по-скромна, но все пак трябва да се има предвид, че не само суровите яйца или стридите могат да бъдат виновници за стомашни проблеми. Ето кои са храните, които експертите по храненето съветват да избягваме (или, в краен случай - с които МНОГО да внимаваме), ако не искаме да си навлечем хранителни отравяния.

1. Непастьоризирано (сурово) мляко

Много често здравословните списания са пълни със съвети да приемаме само сурово мляко. Ако не сте 100% сигурни в източника му, обаче, имайте предвид, че суровото мляко може да бъде заразено с бактерии. В САЩ между 1998 и 2011 са отбелязани 148 случая, в които млякото е свързано с хранителното отравяне - а в страната относително малко хора консумират сурово мляко, така че това не е толкова малко число. "Няма оправдание да се приемат продукти, които могат да се направят безопасни чрез пастьоризиране" - казва адвокатът по хранителни отравяния Бил Марлер.

2. Сурови кълнове

Суровите или леко сготвени кълнове са свързани с разпространение на салмонела и ешерихия коли в САЩ през 90-те. През 2014 салмонела от бобови кълнове е изпратила 19 човека в болницата. Всички видове кълнове - вкл. люцерна, бобче мунг, детелина и репички - могат да разпространят инфекция, която се причинява от бактериалното замърсяване на семената им. "Има прекалено много прецеденти, за да се рискува с кълнове" - смята Марлер. "Това са продукти, към които аз никога не посягам." Той добавя, че ако много обичаме кълнове, просто можем да ги сготвим добре преди консумация.

3. Полусурово месо

Полусуровото месо също крие рискове от заразяване със салмонела и ешерихия коли. Според Марлер, в много ресторанти е практика да се пробива пържолата с игли или да се обрязва с ножове, за да се премахнат мускулните влакна и месото да стане по-нежно и сочно. При тази процедура, ако има проблем с бактерии в месото, те преминават от повърхността към сърцевината му и затова е по-добре пържолата да се похапва добре опечена.

4. Предварително измити плодове и зеленчуци

"Избягвам ги като чума" - казва Марлер. Според него, колкото повече храната се обработва, замразява, мие с неизвестни препарати и т.н. преди да достигне до нас, толкова по-големи са рисковете от зарази. Самият той си купува неизмити, ненарязани плодове и зеленчуци в малки количества и ги консумира до 2 или 3 дни след купуването, за да намали риска от листерия - патогенна бактерия, която може да се образува в съхраняваните в хладилника хранителни продукти.

5. Сурови или полусурови яйца

През 2010 салмонела, свързана с консумацията на сурови или рохки яйца, причинява 2000 случаи на хранителни отравяния. Това показва, че макар рискът при консумацията на сурови яйца да е много по-малък в наши дни, отколкото преди 20 години, но все пак не бива да се подценява.

6. Сурови миди и стриди

Според Марлер в последно време рискът консумацията на сурови миди или стриди да ни изпрати в болницата, е много по-голям. Причината са затоплящите се води на световния океан, които стимулират развитието на различни микроби. Адвокатът нарича стридите "филтърът" на океаните и настоява, че похапвайки ги, приемаме и всички вредни вещества (вкл. бактерии), които се съдържат във водата. "Виждал съм повече случаи на отравяне със стриди през последните 5 години, отколкото за 20 години преди това. Просто не си струва риска" - казва той.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане