GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Храна за мозъка...

Здраве

Здрави и красиви

Храна за мозъка

Храна за мозъка

Неправилното хранене има директен негативен ефект върху мозъка. Точно както всеки друг орган в тялото ни, така и мозъкът се нуждае от определени елементи, които би трябвало да приемаме с храната си, за да функционира правилно. Лишавайки се от тях, се лишаваме и от бистър ум. Неправилната диета е причина не само за нежелани килограми, но и за липсата на концентрация, разсеяността, забравянето и др.

Хубавата новина е, че лесно можем да повишим капацитета на мозъка си и да му помогнем да е в топ форма, дори и в по-напреднала възраст. Всичко, което трябва да направим, е да се храним правилно. Вижте част от любимите храни на мозъка, които трябва да присъстват в ежедневния ни хранителен режим.

Пълнозърнести храни за концентрация

Както всеки друг орган в тялото ни, мозъкът не може да функционира без енергия. Умението да се концентрираме и фокусираме се дължи на постоянното и адекватно снабдяване с енергия - под формата на глюкоза в кръвта към мозъка. Подсигурете това снабдяване, като избирате пълнозърнести храни с нисък гликемичен индекс. Те отделят глюкоза в кръвоносната система бавно, поддържайки ви в кондиция през целия ден. За да се снабдите с въглехидратите, от които мозъкът ви се нуждае, избирайте най-добрите източници на тези хранителни елементи - пълнозърнести култури като ечемик, булгур, елда, киноа и ядки, пълнозърнеста пшеница и други пълнозърнести хлябове; кафяв ориз; пълнозърнеста паста и пълнозърнесто мюсли като триците.

Хапвайте мазни риби

Мазнините в рибата са равномерно разпределени в мускулната тъкан и са представени предимно от биологично ценните полиненаситени мастни киселини от семейство омега-3. Омега-3 мастните киселини са изключително полезни за правилното функциониране на мозъка и за цялостното ни здравословно състояние. Липсата им в организма се свързва с повишен риск от развитие на болестта на Алцхаймер.

Броколи за витамин К

Броколите са чудесен източник на витамин К, който доказано подобрява умствената ни дейност и функционирането на мозъка. Опитвайте се да ги включвате в менюто си поне веднъж седмично, като основно ястие или гарнитура, за да дадете на мозъка витамините и минералите, от които се нуждае.

5-6 ядки са достатъчни

Според множество проучвания витамин Е поддържа мозъка ни в изправност, особено в по-напреднала възраст. Ядките са отличен източник на витамин Е, както и зеленолистните зеленчуци, маслините, яйцата и пълнозърнестите култури. Ако сте на режим от Топ Форма, знаете, че ядките не са забранени, но са храна с висока калорийна стойност. Около 5-6 ядки на ден са достатъчни, за да си набавите полезните съставки в тях. Можете да ги добавите към закуската или междинното хранене, но не е препоръчително да ги консумирате вечер.

Домати за бистър ум

Доматите са богати източници на витамините A, C и на фолиева киселина. Те съдържат и широк набор от полезни хранителни вещества и антиоксиданти, измежду които алфа-липоева киселина, ликопен, холин, бета-каротин и лутеин. Ликопенът има защитна функция за структурата на мозъка спрямо преждевременни деструктивни процеси и от развитието на деменции, особено на болестта на Алцхаймер. Термично обработените домати съдържат повече ликопен, така че не се притеснявайте да ги сготвяте, ако фигурират в режима ви.

Не пренебрегвайте нуждите на мозъка си! Балансираният хранителен режим, богат на витамини и минерали, ще ви помогне да го поддържате в топ форма, независимо от възрастта си.

 

 

 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане