GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Супер храни / Храна за зимата...

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Храна за зимата

Храна за зимата

Не се учудвайте, че през зимата ви се хапват обилни, тежки и сгряващи ястия – има причина за това. Тя се крие във вродената способност на телата ни да ни подсказват какво е най-добре за нас.

Предлагам ви няколко начина да дадете на тялото си всичко, от което се нуждае през зимата, без това да се отрази на кантара:

Стоплете се с храна

Сгрейте се отвътре навън, като включите в менюто си зеленчукови супи, варена люта леща, печен боб и др. Приготвяйте ястията си, използвайки сгряващи подправки като черен пипер, джинджифил, кардамон, карамфил, анасон и др. Тези подправки едновременно придават уют на зимните месеци и ви помагат да се насладите на чудесни ястия.

Гответе

Телата ни се нуждаят от топла храна и е важно да им я осигурим. Можете да приготвяте зеленчуците, които обикновенно хапвате като салата, по разнообразни начини (печени, на пара, задушени), като използвате минимални количества мазнина. По този начин ще дадете на тялото си това, от което се нуждае, но ще продължите да се храните здравословно. Важно е да продължите да хапвате сурови плодове и зеленчуци, за да се заредите с пресни ензими, но съотношението сурови:готвени ястия е добре да е в полза на вторите.

Яжте „земни“ храни

Тялото ви ще се чувства добре през зимните месеци ако му давате по-солидна храна. Не си мислете, че ви съветваме да ядете мазни меса и висококалорични ястия. Бобовите и кореноплодните растения могат да ви дадат енергията, от която тялото ви ще се нуждае. Не случайно точно зимата е сезонът на тези зеленчуци – картофи, моркови, ряпа, целина, червено цвекло.

Избирайте естествените имуностимуланти

Добавяйте чесън към ястията си винаги, когато това е възможно, особено през зимата. Хапвайте често и храни, които са богати на витамини (цитрусови плодове, киви, брюкселско зеле, папая и др.) и цинк (ядки, семена, листни зеленчуци).


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане