GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Възобновяеми енергийни източници / Холандия разкрива първата в света соларна велоалея...

Бизнес

Възобновяеми енергийни източници

Възобновяеми енергийни източници

Холандия разкрива първата в света соларна велоалея

Холандия разкрива първата в света соларна велоалея

На 12 ноември 2014 г. Ще бъде официално открита първата подобна вело-алея: 70-метрова отсечкаот велоалеята Krommenie ще стане първата велоалея със соларна настилка в света.

SolaRoad е в процес на разработка от 2009 г. насам и е плод на “въображението“ на холандския изследователски институт TNO. Соларните „павета“, генериращи ток, се произвеждат чрез вграждане на кристално-силициеви слънчеви клетки в бетонни плочи, които след това се покриват с едносантиметрово закалено стъкло. Тогава, пише Guardian, се добавят незаолепващо покритие и се създава лек наклон, който да позволява дъждът да се оттича лесно и да измива мръсотията. По този начин ще се поддържа чиста повърхността на клетките. Така ще се гарантира максимално излагане на слънчева светлина.

 

Когато велосипедната лента бъде удължена до 100 метра през 2016 г., тя ще осигурява достатъчно електричество за захранване на три домакинства.

 

Ефективността на соларнтие клетки в соларната вело-алея не може да впеатли никого с голяма производителност – нейните създатели са изчислили, че на земята клетките ще произвеждат около 30% по-малко енергия, отколкото ако биха били монтирани в стандартна соларна инсталация. Хубавото на проекта е, че той дава идея за практическо използване на неоползотворената площ и на много пътища.

Всъщност TNO не се ограничава с амбициите си за соларни велосипедни алеи. Институтът смята, че до 20 процента от площта на холандските пътища (140 000 километра пътища) биха могли да бъдат адаптирани за соларни модули. Това ще значи още 400-500 километра от пътищата в страната да произвеждат електроенергия. Тя може да се подава към електрическата мрежа или да се използва локално – за захранване на пътни знаци и светофари.

 


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане