GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Спорт / Хидратиране преди и след тренировка...

Спорт

Влез във форма

Хидратиране преди и след тренировка

Хидратиране преди и след тренировка

Американският колеж по спортна медицина отбелязва, че пиенето на вода помага за функционирането на ставите и тъканите на тялото, регулирането на телесната температура и транспортирането на хранителни вещества. Но по време на тренировка не е достатъчно само да пием вода, за да останем хидратирани. Нанси Кларк, спортен диетолог, дава съвети какво и колко да консумираме, за да сме ефективни и да извлечем максимума от своята тренировка.

 

Изберете правилната напитка

Понякога най-простото разрешение е и най-правилното. "Ако правите обикновена тренировка, най-добре да пиете вода след това" - казва Кларк. Но ако сте свикнали на по-интензивни натоварвания и тренировката ви продължава повече от 3 часа, диетоложката препоръчва шоколадово мляко. "То съдържа натрий и калций - вещества, които губим, когато се потим. Освен това съдържа въглехидрати, които ни зареждат с гориво и дават енергия, а протеинът помага за предодвратяване на потенциални травми" - казва тя. Ако не обичате мляко, можете да пробвате с кокосова вода.

 

Не пийте твърде много

Всъщност е възможно да изпиете прекалено много течности, въпреки че е рядко явление. Рискът е повишен по време на маратони и триатлони, както и при спортисти, които консумират много течности, но недостатъчно натрий. Това може да развие животозастрашаващо състояние, наречено хипонатриемия. Симптомите включват подуване на корема, гадене, объркване, дезориентация, и припадъци. "Но това се случва много рядко" - казва Кларк. "Повечето хора не пият достатъчно."

 

Заредете се с протеини и въглехидрати

Макар че тренировките са полезни, често се случва да завършат с минимални увреждания на клетки и тъкани. Протеините могат да помогнат за поправянето на всяка щета, така че Кларк препоръчва протеинови напитки след тренировка. Но тъй като сте изразходили съществени количества енергия, трябват и въглехидрати. Това е причината диетоложката да препоръчва подсладени млека и шоколадови напитки.

 

Информирайте се за рисковете от дехидратацията

Дехидратацията може да причини много проблеми, сред които най-често срещаният е умората. Ако не пиете достатъчно вода, "кръвта се сгъстява и сърцето трябва да работи по усилено, което ви кара да се чувствате изморени" - казва Кларк.

 

Пийте преди и по време на тренировка

Кларк препоръчва консумирането на течности, преди дори да започнете с упражненията, особено ако те са свързани с издръжливост. "Трябва да започнете да пиете течности около час и половина - два по-рано, ако искате да бягате маратон" - казва тя. Освен това трябва да се пие и по време на самата тренировка. "След тренировка обикновено страдаме от голяма липса на течности в тялото. Би било добре, ако не я предизвикаме на първо място" - казва диетоложката и добавя, че макар и да изглежда неудобно да носите вода със себе си по време на физически упражнения, си струва.


Още теми от Спорт

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане