GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Спорт / Влез във форма / Хапчета, които симулират упражнения...

Спорт

Влез във форма

Влез във форма

Хапчета, които симулират упражнения

Хапчета, които симулират упражнения

Учени от Университета в Сидни и Университета в Копенхаген са направили изчерпателна карта на това как упражненията изтощават мускулите. По-доброто разбиране помага за по-добро изучаване на това какво трябва да прави подобно хапче. Според проучването кратка, но интензивна сесия упражнения води до около хиляда мускулни реакции в нашето тяло.

Според един от авторите на проучването, Исмаил Лахер, учени търсят как да направят подобно хапче от много време, но сега това е възможно за първи път заради новите ни знания. В момента няколко лаборатории се състезават за това кой ще успее да измисли магическото хапче първи.

Както казва Лахер, засега не е реалистично да си представяме, че едно хапче може да свърши същата работа като истински упражнения, защото упражненията носят много здравни ползи, освен отслабването, като подобряване на когнитивните и сърдечните функции, силата на мускулите и костите ни, както и подобряване на дейността на повечето ни органи. Но учените си представят хапче, което може би ще замества упражненията при хора, които не могат да издържат на физическо натоварване, а също и при хората с увреждания. От това хапче могат да се възползват пациентите, които имат проблеми с гръбначния стълб, защото при тях често се наблюдава и отслабване на скелетните им функции. Хапчето ще подобри състоянието им тогава, когато упражненията са невъзможни, като по-скоро ще се използва за хората с увреждания, вместо за мързеливите. Проектът още е в сравнително ранните си фази, но учените вярват, че са на правилния път.

 


Още теми от Спорт

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане