GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Земеделски производители / Френският еко-министър помоли магазините да спрат ...

Бизнес

Земеделски производители

Земеделски производители

Френският еко-министър помоли магазините да спрат свободните продажби на Раундъп

Френският еко-министър помоли магазините да спрат свободните продажби на Раундъп

Искането е част от по-широка кампания за борба срещу пестицидите, които са потенциално вредни за хората.

„Франция трябва да е активна в работата по спиране на пестицидите“, коментира Роял пред телевизията France 3. Тя не уточни какви мерки се предвиждат за ограничаване на свободните продажби на Раундъп – един от най-широко използваните хербициди.

Международната агенция за изследване на рака (IARC), част от Световната здравна организация (СЗО) обяви март, че глифозатът – основната съставка на Раундъп и някои други хербициди – е вероятен канцероген за човека.

Това предизвика призиви от страна на някои държавни служби и потребителски организации за забрана на хербицидите на тази основа.

Монсанто заяви в отговор, че няма информация, свързана с промяна в разрешението за продажбите на Раундъп. Фирмата посочи още, че няма научни данни, които биха могли да променят това. „Съгласно с условията, препоръчани на етикета, продуктът не представлява риск за потребителя,“ заяви компанията.

Франция вече обмисля мерки за ограничаване на свободните продажби на препарати за растителна защита за любителски цели като част от по-мащабна кампания за намаляване употребата на пестициди. Тя ще се прилага от 2018 г. Продажбите би трябвало да се оставят само на сертифицирани доставчици.

Пълна забрана на използването на пестициди от местните градинари във Франция ще влезе в сила от 2022 г.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане