GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Строителство и проектиране / Французи проектираха устойчив вертикален град за С...

Бизнес

Строителство и проектиране

Строителство и проектиране

Французи проектираха устойчив вертикален град за Сахара

Французи проектираха устойчив вертикален град за Сахара

Парижката фирма предложи създаването на футуристична сграда тип кула със смесено предназначение, която да бъде построена точно в най-голямата пустиня на света.

Проектът за кулата се основава на възобновяеми ресурси като например събиране на дъждовна вода, слънчева и геотермална енергия. Така тя би трябвало да стане най-устойчивата сграда в света.

Френско-мароканският архитект Манал Рахди е проектирал кулата с височина 450 метра, която ще има застроена площ от 780 000 кв. м. Дизайнът е концептуален и все още не е възложено изграждането на такава постройка Рахди казва, че мотивът му е бил да измисли нови начини на урбанизиране на „враждебни“ среди като Сахара.

“Опитахме се да измислим концпция, която да дава възможност за създаването не просто на една сграда, а на цял вертикален град в пустинята. Това е място, което е враждебно и където е трудно да се живее, затова ние създадохме тази конструкция като един вид защитна обвивка“, казва архитектът.

Повече от 20 на сто от площта е предназначена за офиси. Други 50% от сградата ще са заети от хотел и 600 жилища. Целта е кулата да побере същински цял град, обясни дизайнерът.

„Идеята е да се направи град от тази кула. Един град включва много неща… Целта е да се получи сграда, комбинираща различни програми, включително жилищни единици в непосредствена близост до офисите… Има и музей, метеорологична обсерватория за Сахара, библиотека, спортни зали, басейни. Идеята е наистина да предложат достатъчно неща, за да може градът да бъде самостоятелен и да не трябва да разчита на други сгради или да изисква построяването на нови“, казва Рахди.

Суровата пустинна среда е ограничена чрез проектирането, в което е заложена централна вътрешна кула, обвита в растения, която да служи като вертикална градина.

„В резултат на това ние създаваме годна за живеене и зелена екосистема във вътрешността на кулата, която в противен случай не би могла да съществува в средата на Сахара”, обяснява Рахди.

Пустинната кула на ОХО е оборудвана със сенници и система за естествена вентилация, за да помогне за контрола на температурата. Предложената геотермална технология предвижда събирането на дъждовна вода и инжектирането й под земята, където топлината от земята да я превърне в пара за генериране на енергия.

Рахди казва, че използването на устойчиви технологии в кулата ще направи вертикалния град много ефективен. Това включва и използването на част от събраната дъждовна вода за напояването на вертикалната градина. С две думи, Рахди описва своя дизайн като „смостоятелна екосистема“ сред пустинята.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане