GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Спорт / Фолкнетика...

Спорт

Влез във форма

Фолкнетика

Фолкнетика

„Фолкнетика“, както се подразбира от самото звучене на думата, е неологизъм, съставен от „фолклор“ и „каланетика“. За първи път това понятие е използвано преди десетина години от Национален фолклорен ансамбъл „Българе”, за обозначаване на един зараждащ се напълно нов спорт.

Фолкнетиката е динамична система от движения, съставена на базата на българските народни танци, изпълнявана на фона на народна музика със съвременно звучене и със запазени неравноделни тактове. Спортната програма се разработва от екип хореографи от Асоциацията на хореографите в България с председател Христо Димитров, който е основател на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. Той споделя мнението, че хората, които танцуват народни танци, не боледуват от рак. „Това, казва той –се дължи на специфичния начин, по-който неравноделните ритми въздействат върху човешкото тяло. Фолкнетиката, като съчетание от спорт и танц, има точно това по-цялостно въздействие – на емоционално, психическо и физическо ниво, съчетано с благотворното въздействие на неравноделните ритми.“

Освен фокуса върху здравните ползи за организма, основната цел на създателите на фолкнетиката е тя да представя българския фолклор по един нов, съвременен начин, пречупвайки го през световната култура. Инициатор на проекта за създаване и разпространяване на Фолкнетиката по света е модният предприемач Мартин Йорданов, полагащ особени усилия да наложи включването на българската шевица към модните нюанси на пазара.

Неравноделните тактове в българската народна музика са нашият уникален принос в световната музикална култура, но взаимствани от фолклора ни и пренесени в една оригинална спортна програма, могат да се превърнат дори в част от решението на световния проблем – обездвижването. Това е четвъртият водещ рисков фактор за смъртност в целия свят, a ключът за справяне с последствията от обездвижването е движението. Именно затова е важен потенциалът на българските народни танци и по-конкретно на неравноделните тактове, които могат да бъдат представени по нов, модерен начин, на основата на фолкнетиката. Така дори и извън пределите на страната ни, динамиката и увличащият ритъм на българските песни имат шанса да поддържат добрата форма на практикуващите фолкнетика по един забавен непретоварващ начин, а  тя от своя страна има потенциала да се превърне наистина в новата световна аеробика.

 

Фолкнетиката включва подбрани движения от характерните за седемте основни фолклорни области танци: Шопска, Пиринска, Родопска, Тракийска, Северняшка, Добруджанска и Странджанска. Спортните комплекси вече са съставени, довършва се специално съставената музика, за да се представи като цялостна система от движения и музика, която ще бъде разпространявана като ноухау. Фолкнетиката ще може да се практикува индивидуално и групово, като за целта ще бъде подготвен самоучител, но ще бъдат обучени и инструктори.

А дотогава, за нас фолкнетиката си остава една гениална и проста идея, чрез която българските фолклорни танци могат да бъдат популяризирани по цял свят!

 

 

 

 

Фолкнетиката постига невероятен ефект при хората, които я практикуват.

Показвайки нашия фолклор в различните краища на света, в един момент чужденците ще искат да дойдат в България и да видят първоизточника.

Един от лесните начини да спортуваме редовно.

Комбинирана физическа сила, гъвкавост и координация.

Не е просто спорт, а едно страхотно забавление.

Комбинация от красиви танцувални движения и ритмични стъпки.

Фолкнетиката е танцът, който е забавен, а същевременно ефективен при укрепването на мускулите и бързото влизане във форма.

Укрепва мускулите на цялото тяло, но най вече на костите, укрепва сърдечносъдовата мускулатура.

Помага ни да отслабнем и да бъдем в добра форма.

Един от най-лесните и приятни спортове, защото е свързан с танци и забавление.

Засилва кръвообращението и намалява кръвната захар, намалява нивата на холестерола, което важи за повечето аеробни спортове.

Засилва притока на кислород към сърцето, белите дробове, кръвоносните съдове.

Помага на тялото да функционира по-добре.

Прогонва стреса.

Вдишаме свободно и сменяме темпото на работната седмица.

Лек срещу депресия, несигурност и тревожност.

Мозъкът и емоциите се рестартират и пренареждат по по-добър начин.

Укрепва имунната система, заради чувството на удовлетворение, което ни носи и силните дози щастливи хормони, които се впръскват в тялото по време на тренировка.

Ако редовно практикуваме фолкнетика, след съвсем кратко време ще сме в идеална форма.


Още теми от Спорт

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане