GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Еко технологии / Учени разработиха нов електролит за изграждане на ...

Бизнес

Еко технологии

Еко технологии

Учени разработиха нов електролит за изграждане на магнезиево-серни батерии

Учени разработиха нов електролит за изграждане на магнезиево-серни батерии

Чрез използването на магнезий могат да се направят батерии с много по-висока плътност на съхранение в сравнение с литиевите. Освен това магнезият е широко разпространен в природата, не е токсичен и не се разгражда във въздуха. Новият електролит беше представена в списание “Съвременните енергийни материали”.

Литиево-йонните и метал-хидридните батерии се използват в много съвременни устройства за съхранение на енергия. Учените обаче търсят алтернативи на тези с цел повишаване на безопасността, устойчивостта, ефективността и ценовата ефективност на бъдещите устройства. Тяхната цел е да заменят лития в батериите с други елементи. За тази цел всички компоненти на батерията трябва да се новоразработен, а от учените се изисква солидно разбиране на електрохимичните процеси.

Магнезиево-базираните клетки за батерии се считат за една атрактивна възможност за замяна на лития. По принцип магнезият позволява по-висока плътност на съхранение на енергията, каквато не може да бъде постигната от лития. Други предимства на магнезия са изобилието му в природата, неговата нетоксичност и слабото му разграждане във въздуха – за разлика от лития. Досега обаче напредъкът в тази област бе ограничен. За конструкцията на магнезиеви батерии с висока плътност и капацитет за съхранение на енергия са необходими подходящи електролити, които трябва да могат да се произвеждат лесно, да са стабилни и да могат да се използват във високи концентрации в различни разтворители.

В HIU изследователски екип начело с Максимилиан Фичнър и Жиронг Джао-Каргер представи нов, обещаващ електролит, който може да даде възможност за разработването на изцяло новото поколение батерии. Новият електролит се характеризира с редица обещаващи свойства. Той притежава безпрецедентен прозорец на електрохимична стабилност и много висока ефективност. В допълнение електролитът може да се използва с различни разтворители и при високи концентрации. Освен това е химически съвместим с катоди от сяра.

Друго предимство е много простаюото производството на електролита. „Два лесно достъпни стандартни химикала, магнезиева амид и алуминиев хлорид, могат да се прилагат се прилагат – те се прибавят към разтворителя и се разбъркват. Тази проста смес може да се използва директно като електролит в акумулатора“, казва Максимилиан Фичнър.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане