GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Строителство и проектиране / Устойчиви домове от бамбук спасяват природата...

Бизнес

Строителство и проектиране

Строителство и проектиране

Устойчиви домове от бамбук спасяват природата

1 2

Бамбукът има якостта на бетона, същото съотношение на сила към тегло като стоманата и се самовъзстановява само в рамките на няколко кратки години. Той е също красив, устойчив и еластичен, и служи като ефективен канал за улавяне на въглероден диоксид.

При това положение е истинско чудо, че бамбукът не се използва по-често в строителството. Но истината е, че, тъй като бамбукът е дива трева, той е също така кръгъл, кух и заострен, и предлага уникални предизвикателства на онези, които са решили да строят с него. Материалът е по-подходящ за изработени по поръчка домове, отколкото на конвенционалните и масово произвеждани къщи, които имат източници на прави, крадратни и еднакви дъски, благодарение на добре установената дърводобивна промишленост. Бамбукът не е толкова устойчив на вредители, влага и атмосферни влияния, колкото дървото, но от компанията са убедени, че могат да се справят с това. "Ние създаваме свои правила" - казват те.

Вдъхновяващата изпълнителна директорка на "Ibuku" вярва, че ще наложи бамбука като строителен материал за много повече домове, отколкото има сега, особено в тропиците. Силата на тази изобилно растяща трева позволява с нея да се строят високи, криволинейни структури със забележително усещане за светлина и комфорт. Елора и нейният екип са използвали за първи път възможностите му в строежа на местно училище в Бали и са останали зашеметени от резултата.

Идеята на "Ibuku" е да си служи с бамбука не само за стените на къщите, но също да произвежда мебели от бамбук, използвайки почти изцяло само местни и естествени материали.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане