GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Спорт / Усещане за йога...

Спорт

Йога

Усещане за йога

Усещане за йога

Когато чуете думата „йога“ може би в съзнанието ви се появяват образи на хора, застанали в невъзможни пози. Донякъде се доближавате до истината, но това далеч не е всичко. Ако си мислите за йога като за вариант на фитнес упражнения, също се заблуждавате. Голямата разлика между йога и спортните дисциплини е в специфичната настройка на ума и духа при практикуването ѝ, което закономерно води до уникален ефект върху физическото тяло и психиката. Класическите асани се изпълняват бавно и разтягат тялото, масажирайки вътрешните органи. По този начин енергията се съхранява и не се изразходва, както при фитнеса и спорта. След йога занимание, човек се чувства зареден с физическа и ментална енергия.

Ето и отговорите на основните въпроси, с които всеки начинаещ се сблъсква.

Йога е учение, което граничи с три науки - медицина, психология и философия. Въпреки че в масовите представи се свързва с Индия и хиндуизма, йога се практикува от хора с всякакви религиозни убеждения. Свидетелства от древността доказват, че йога култура е съществувала по цялото земно кълбо. Тя има свои цели и методи като всички други науки. Резултатите от практиките са доказани чрез изследвания в лаборатории и институти. В днешната компютърна епоха се доказаха и по-фините аспекти, за които се говори в йога, като например прана - тази енергия вече може да се измери чрез технически средства.

Целта на йога е да се ускори човешката еволюция, да се разкрие скрития потенциал и да се достигне до състояние на разширено съзнание. Здравето и спокойният ум са неща, които се постигат по пътя към тези цели -  ако се практикува редовно, продължително и с убеждение.

В България се практикуват няколко клона на йога, но най-разпространеният, занимаващ се с тялото и енергията, е Хатха йога. Раджа йога или йога за ума, също се практикува. Това са методи за пречистване на ума и работа с умствените настройки. Практикуват се и други клонове – като Гяна йога (добиване на мъдрост), Карма йога (йога на действието) и Бхакти йога (балансиране на емоциите).

Начинаещите трябва да започнат с Хатха йога. Думата хатха е съставена от две други думи Ха и Тха, които означават съответно - слънце и луна. Те са символи на положителната и отрицателната енергия, които трябва да се хармонизират. Този клон на йога се занимава главно с тялото и енергията в него, като средствата са шаткарми (очистителни практики), асани (физически пози), пранаяма (дихателни практики), мудри и бандхи (практики свързани с енергийните потоци). Често там има блокади и тези техники ги деблокират, захранвайки органите и различните части на тялото. Осезаемите ползи са пречистването от токсини, ставите стават по-гъвкави, а развиването на сила и издръжливост води до физическо здраве и балансиране на енергиите.

Мантрата „Ом“

Думата „мантра“ идва от два корена - манас и траяти, означаващи съответно “ум” и “разширявам”. Мантрите са звуци, които въздействат на ума като го пречистват, хармонизират и разширяват. Вибрациите от звуците на мантрата „ОМ“ въздействат - гласната „о“ ободряващо и съгласната „м“ успокояващо. Желаният ефект зависи от начина на изпълнение – съответно с дълго „о“ или дълго „м“.

Ако не сте достатъчно гъвкав - вие сте идеалният кандидат за йога! Много хора смятат, че те трябва да бъдат гъвкави, за да се занимават с йога, но това не е необходимо условие, а е качество, което се придобива в процеса на заниманията. След време ще откриете, че практикуването на йога ви помага да станете по-подвижен, по-силен и координиран, и най-вече по-здрав, а това е повече от достатъчно.


Още теми от Спорт

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане