GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Умен кухненски плот учи на здравословно готвене...

Бизнес

Строителство и проектиране

Умен кухненски плот учи на здравословно готвене

Умен кухненски плот учи на здравословно готвене

В стремежа да направят домовете ни умни – а смарт-домoвете да се грижат за здравето ни – изобретатели са създали „умен“ кухненски плот, който има за цел да ни помага да се храним здравословно.

Умният плот е разработка на Orange Chef и работи заедно с приложение за iPhone/iPad, като помага за приготвянето на здравословна домашна храна чрез съвети и идеи. Той препоръчва как да сготвим храната си, натрупва база от собствените рецепти на собственика си, адаптира се според личните предпочитания и вкусове на стопанина.

 

От момента, в който се появи в дома, умният плот изучава нравите на своя собственик – какво обича и какво не обича, какви храни предпочита, какви съставки използва най-често, какви продукти е добре да са винаги под ръка, какви алергии има човекът. В процеса на самообучение плотът става все по-умен. Така неговите препоръки за готвене стават все по-прецизни и по-лесно приложими.

 

Наречен просто Countertop, той използва NFC технология (near field communications), за да си общува с другите електроуреди в кухнята и да обменя информация за храната.

 

Първите потребители на изобретението са на мнение, че той далеч не е идеалният кухненски помощник и има още много път да „извърви“, но все пак стъпката е в правилна посока. Една от слабостите му е, че (засега) няма как да знае какви продукти са налични в кухнята, за да може да предложи рецепта, която да е изпълнима. Друг недостатък е, че не предлага начини за намаляване на хранителните отпадъци.

 

Трета и може би най-съществена слабост на разработката е самият факт, че представлява „умна технология“. Много хора разглеждат процеса на храненето си като време, в което се откъсват от високотехнологичния живот, който водят през по-голямата част от ежедневието си. По време на обяд или вечеря тези хора не искат да бъдат свързани с мрежата, да „цъкат“ разни „смарт“ устройства – някои дори не искат и да слушат музика.

 

Ако обаче поне първите две неудобства се преодолеят, тогава умният плот все пак може да се окаже добър помощник в кухните на мнозина.

 


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане