GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Знаете ли, че? / Уеб-инструмент показва къде градовете най-много се...

Любопитно

Знаете ли, че?

Знаете ли, че?

Уеб-инструмент показва къде градовете най-много се нуждаят от дървета

Уеб-инструмент показва къде градовете най-много се нуждаят от дървета

 Дърветата намаляват и ефекта на топлинните острови в градовете. Освен това те предоставят необходимата сянка за деца и възрастни хора. Всичко това са все неща, които градските власти биха искали за своите жители.

Нов инструмент за градско лесо-картографиране, наречено „Дървета и здраве“, който се разработва от изследователи в Държавния университет в Портланд с финансира от щатската горска служба, картира разпределението на дървете в градовете. Освен това той позволява на градоначалниците да се задълбаят в данните, за да се видят кои квартали най-много се нуждаят от дървета. Така те могат да създадат най-добрите проекти за засаждане на дървета.

Картата включва филтри с данни за качеството на въздуха, събрани от сензори из градовете, така че районите с по-високо замърсяване могат да получат приоритет. Други филтри включват разглеждане на зоните с по-високи проценти на хората над 65-годишна възраст или под 18 години, които са по-чувствителни към топлина, или области, където ефектът на топлинните острови е по-ясно изразен, или пък на хората, живеещи в бедност, тъй като по-бедните квартали обичайно имат по-малко дървета от богатите квартали.

Засега инструментът включва само 13 града от САЩ. Изследователите общеават да работят за включването на още много градове, но в същото време се надяват, че в скоро време няма да са нужни подобни приложения, защото градските власти ще наблегнат повече на озеленяването навсякъде.Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане