GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Тяло с часовников механизъм или упражнения срещу с...

Здраве

Интересно

Интересно

Тяло с часовников механизъм или упражнения срещу стареене

Тяло с часовников механизъм или упражнения срещу стареене

В едно от първите обучения, които водих преди години, обърнах особено внимание на движенията, които хората сами избират да правят, за да свършат задачите, които са им поставени. Често това са движения, с които повдигаме, бутаме, дърпаме и преместваме предмети – обичайни в ежедневието ни. Децата извършват тези действия интуитивно и подсъзнателно, докато ние възрастните, с изградените си вече модели на мислене, сме склонни да „хитруваме", за да минем по линията на най-малкото съпротивление. Или поне така си мислим, че правим. И обикновено сме в грешка.

Избирайки да се доверим на логиката, вместо на интуицията, често избираме по-неблагоприятния за нас начин. В конкретния случай, как смятате – в краката или в кръста си човек разполага с повече мускулна маса, с която да може да извършва ежедневните си дейности, като съхрани общото си здравословно състояние? Да, децата нямат нашата ерудираност и начетеност, но въпреки това избират по-мъдрия начин. С порастването, съзряването, помъдряването, с годините започваме да забравяме естествените движения, с които се раждаме и които са ни помагали да забавим процеса на стареене. Макар и необратим, с редовни упражнения за баланс, сила и гъвкавост, можем да повлияем положително на основните му показатели.

Легендата за китайския билкар Ли Чин-Юен гласи, че е живял 256 години, тъй като е научил тайните на дълголетието от отшелник, който по думите му бил над петстотингодишен. В наше време това изглежда невъзможно. Най-възрастният документиран жител на планетата в момента е „едва" на 116, а най-възрастният българин е на 105. За жалост това са изключения, които нямат особено голям шанс да достигнат стария Ли. Животът на възрастните сега е силно променен – уседнал, улегнал и урбанизиран. Въздухът е неизмеримо по-мръсен и наситен с невидими, но въздействащи вещества и излъчвания. Единственото, което остава за градските ни дълголетници, е визуалното подмладяване с помади. Но след определена възраст и превантивните кремове и мазила стават излишни, а и, нека не се залъгваме, с нашата социална система, за много от тях те са недостъпни.

Здравословното хранене от своя страна е свързано с възможността да отгледаме сами храната си, което се явява непосилен труд за много възрастни, невъзможно за живеещите в градовете и, разбира се, ценово немислимо за други. За хората над 70 години придвижването без помощта на бастун или без задъхване е отдавна забравена идея. Тичане след внуци и правнуци? Невъзможно. Много от тях дори не могат да отидат сами до магазина. По селата часовете земеделски труд вече се превръщат в минути, заради всички болежки, с които свикваме да живеем. Отразяваме ги, когато се появят, приемаме, че ги има, пречат ни да се наслаждаваме на живота пълноценно и да извършваме активностите както до момента, или до преди няколко години, но ето че търсим помощ, едва когато болката стане твърде непоносима, когато се кривим, за да подадем нещо, правим гримаса или не можем да спим. А решение има и то не коства много. Само малко воля и вяра. Защото вярата в смисъла на подобни действия е едно от нещата, които първи си отиват с усилването на болката и напредването на възрастта. И въпреки това, с леки, но регулярни упражнения, човек би могъл напълно осъзнато да задвижи собствената си телесна машина, да й вдъхне отново живот и да продължи да се чувства добре, без да приема битието си като „старост-нерадост".

Гимнастиката подобрява метаболизма, мастната тъкан, дишането, силата, кръвното налягане и чупливостта на костите. Не случайно Националната здравна служба на Великобритания (NHS) препоръчва и предлага на възрастните хора да правят умерени и лесни упражнения, с които да подобрят общото си здравословно състояние, настроението си и най-важното – да разчитат на себе си и да бъдат самостоятелни. Защото когато близките ни са далеч, разбираме с най-голяма сила колко уязвими сме всъщност.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане